Nyheter

Dan Holke slutar: ”25 år som vd får räcka”

Dan Holke slutar som chefsjurist och vd för LO-TCO Rättsskydd men fortsätter som en av experterna i Lag & Avtal att besvara arbetsrättliga frågor.
Dan Holke slutar som chefsjurist och vd för LO-TCO Rättsskydd men fortsätter som en av experterna i Lag & Avtal att besvara arbetsrättliga frågor.

Hallå där Dan Holke, LO-TCO Rättsskydds chefsjurist och vd, varför ska du sluta? – 25 år som vd får räcka! Man ska sluta när man fortfarande tycker att jobbet är kul. Till sommaren går jag i pension.

Publicerad

Vad ska du göra då?

– Jag kanske inte kommer att sluta jobba helt, men man kan inte vara vd på deltid.

I vilket sammanhang kan du tänka dig att fortsätta jobba?

– Vad jag ska göra mer exakt vet jag inte mer än att jag tänker fortsätta att undervisa lite på Stockholms universitet. Kanske kan det bli något skiljemannauppdrag, någon juridisk utredning eller annat uppdrag.

Ska du förverkliga några fritidsdrömmar också kanske?

– Jag och min fru kommer säkert att resa en del. Sedan gillar vi friluftsliv och motion och vi sjunger båda i kör, så jag är inte det minsta orolig för att jag kommer att få långtråkigt.

Kommer du att fortsätta att svara på arbetsrättsliga frågor i Lag & Avtal?

– Jag svarar gärna på frågorna ett tag till.

Du tog alltså över från Erland Olauson 1995 samtidigt som Sverige blev medlem i EU. Du fick följa med på och sedan företräda Elektrikerförbundet, som var instämda tillsammans med Byggnads, hela vägen till EU-domstolen i Laval-målet och tillbaka till Arbetsdomstolen. Och nu senast gällde det om Byggnads kunde krävas på skadestånd för att med hjälp av stridsåtgärder ha krävt att få teckna kollektivavtal med ett byggbolag, ett hängavtal som då innehöll granskningsarvoden, som Europadomstolen haft vissa betänkligheter kring. Till och med Högsta domstolen blev inblandad.

Vad minns du själv mest från dina 25 år som vd och chefsjurist för LO-TCO rättsskydd?

– Lavalmålet var ju väldigt speciellt. Det målet diskuteras i arbetsrättsliga kretsar över hela världen. Ett mål jag hade i början av min tid på LO-TCO Rättsskydd var en vild strejk på Scania i Södertälje där jag ensam företrädde över 900 arbetstagare. Ett mål om stridsåtgärder inom internationell sjöfart som pågick i 17 år var också speciellt.

Ansökningstiden till posten som vd och chefsjurist för LO-TCO Rättsskydd med dess 50 anställda gick ut den 13 januari.

Läs mer om LO-TCO Rättsskydd på hemsidan.