Nyheter

Kenth Pettersson har avlidit

Kenth Pettersson som nytillträdd generaldirektör på Arbetarskyddsstyrelsen som han bytte namn på till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson har hastigt avlidit, 58 år gammal.

Publicerad Uppdaterad

Kenth Pettersson tillträdde som chef för Arbetarskyddsstyrelsen i maj 1999. 2001 ombildades myndigheten genom en sammanslagning med yrkesinspektionens tio distrikt, och blev Arbetsmiljöverket.
En på en gång stridbar och sympatisk person med stor integritet är återkommande omdömen om Kenth Pettersson. Två gånger väckte han stor uppmärksamhet genom att välja att vara pappaledig. Först när äldsta sonen Jonas föddes 1976, då han var hemmapappa i tre månader. När han så tillträdde på Arbetarskyddsstyrelsen var lilla Rakel nyfödd, och den nye generaldirektören inledde sitt arbete med att vara hemmapappa på halvtid.
Kenth Petterssons röst var en som hördes i debatten. På senare år ofta om vikten av det systematiska arbetsmiljöarbetet, men också om jämställdhet och dessförinnan emot EMU. Och när elektrikerna för tre år sedan skrev in arbetsmiljölagen i kollektivavtalet var det inget som Arbetsmiljöverkets GD jublade över - i en artikel i Lag och Avtal i juni 2004 ifrågasatte han syftet - tänkte man använda Arbetsmiljöverket som tvistelösare?
Under nio år på 90-talet var Kenth Pettersson ordförande i Handelsanställdas förbund. Mycket hände i förbundet då, säger Ninel Jansson, som var vice ordförande under samma tid.
- Kenth utvecklade vår organisation, vi började jobba med målstyrning och med ett för facket nytt sätt att se på ledarskap. Han betydde enormt mycket för Handels, och i och med striden om Toys r Us och kollektivavtalet där 1995 blev vi en medialt känd och respekterad organisation. Han bidrog i hög grad till att våra medlemmar var stolta över att vara med i Handels. Han var en så kraftfull och energisk person - alla säger "stridbar" och jag kan bara hålla med, säger Ninel Jansson.
Kenth Pettersson efterlämnar hustru och tre barn.

Läs mer: