Därför slutar LO-basen Thorwaldsson

2019-11-05 09:49 TT  
Karl Petter Thorwaldsson. Foto: All over press

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson slutar. Han har meddelat valberedningen att han inte ställer upp för en ny period, utan slutar vid LO-kongressen i juni 2020. – Lite grann tröttnar man på sig själv och sin egen roll.

Beskedet kommer nu eftersom valberedningen har inlett sitt arbete inför LO-kongressen 2020 och Thorwaldsson velat vänta så länge som möjligt med att berätta.

– Jag kandiderar inte för en period till, säger han till TT.

Han nämner flera skäl till sitt beslut, bland annat att om han skulle sitta en period till skulle han bli lite av en "lame duck". Alla skulle då veta att hans tid var räknad, vilket gör att han och LO tappar tempo. Dessutom har hans slagkraft som opinionsbildare tappat i styrka, anser han, något som är LO-ordförandens viktigaste jobb.

– Det är tuffare för mig att komma ut medialt än det var från början, säger Thorwaldsson till TT.

Tröttnar

Han har en lång period av olika ordföranderoller bakom sig, dels för SSU, dels för ABF, men det kan räcka, påpekar han.

– Jag vill sluta svinga klubban.

Läs mer: Sprickor i fasaden inför LO-samordningen

När han slutar i sommar är han 55 år och har då suttit på posten i åtta år. Exakt vad han ska göra då är inte klart, men han har andra fackliga roller kvar, vice ordförande för världsfacket IFS, som han vill avsluta.

Ingen politik

Något politiskt uppdrag lockar inte.

– Nej, det gör det inte, det är ingen önskan jag har, säger han.

Läs mer: LO-basen hotar med strejk om arbetsrätten

När han nu snart gör bokslut pekar han på några saker han är nöjd med.

– Jag är nöjd med min roll som opinionsbildare. Det har varit en svår tid för facket och progressiva idéer, men jag tycker ändå LO stått upp väl.

Han nämner också alla de lönerörelser han lett i LO i, och som gett reallöneökningar. Han tycker också LO har fått genomslag för sina krav på den ekonomiska politiken som lett till stigande sysselsättning.

Några tankar på vem som bör ta över efter honom har han inte.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen