Här är medlarna i hamnkonflikten

2019-01-21 14:11 Lena Gunnars  

Meldingsinstitutet har förordnat medlare i konflikten mellan Sveriges hamnar och Svenska Hamnarbetarförbundet. Medlarna är Jan-Peter Duker, Gunilla Runnquist, och Anders Lindström.

Medlarna är Jan-Peter Duker, tidigare vice vd och avtalsansvarig i Svenskt Näringsliv, Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef i Lärarförbundet och Anders Lindström, som varit ordförande i Sjöfolksförbundet, chef för Sjöfartsverket och generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Hamnarbetarförbundet har varslat om flera stridsåtgärder i olika hamnar från och med onsdag denna vecka. Hamnarbetarförbundets företrädare har fått veta att de ska finnas tillgängliga till och med imorgon.

”Vi fick det här beskedet efter att vi själva begärt förhandling med arbetsgivarparten i torsdags. Några timmar senare kom Sveriges Hamnars 25 lockoutvarsel”, säger Hamnararbetarförbundets förbundsordförande Eskil Rönér i ett uttalande.

Hamnarbetarförbundet anklagar i ett pressmeddelande arbetsgivarparten för att ha försökt blanda ihop begreppen och göra konflikten svår att förstå för utomstående.

Läs mer: Eskil Rönér: ”Gubbarna har bara blivit mer motiverade”

”Vi kan tycka olika om mycket men fakta är fakta. Arbetsgivarsidans lockout innebär att man stoppar arbetet i ett tiotal hamnar i totalt 393 timmar. Det är givetvis ingen spegling, som Sveriges Hamnar påstått, utan en massiv upptrappning jämfört med våra varslade varningsstrejker. Våra arbetsnedläggelser motsvarade inte ens en sjundedel av arbetsgivarnas stridsåtgärder. Det är ett dokumenterat faktum att det är Hamnarbetarförbundet som lagt fram ett likalydande avtalsförslag med exakt samma innehåll som det arbetsgivaren redan har med Transport. Arbetsgivarparten har avvisat detta, även om de påstår någonting annat nu. De har istället krävt ett hängavtal, som helt kort bara fastslår att våra medlemmar underkastas alla befintliga och framtida uppgörelser mellan Sveriges Hamnar och ett annat fackförbund, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Svenska Hamnarbetarförbundet.

Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Hamnar säger på organisationens hemsida att konflikten hittills kostat Sverige miljardbelopp.

”Hamnarbetarförbundets varslade stridsåtgärder är förödande för landet. Vi välkomnar därför medling och sätter stor tilltro till medlarnas gedigna erfarenhet och kunskaper”, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar.  

Han framhåller att Sveriges Hamnar under hösten hade stora förhoppningar om att hitta en lösning på konflikten men att Svenska hamnarbetarförbundet avvisade erbjudandet om ett andrahandsavtal på Hamn- och stuveriavtalet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer