Inget avtal i hamn för Hamnarbetarförbundet

2018-12-07 13:28 Tiina Demargne  

Hamnarbetarförbundet var hoppfullt om ett eget rikstäckande kollektivavtal. Men efter över en månads förhandlingar står det klar att Sveriges Hamnar inte går med på det. Det räcker med Transports kollektivavtal.

Enligt Hamnarbetarförbundet skulle ett eget kollektivavtal  ha inneburit heltäckande fredsplikt i branschen. Efter att förslaget avvisats är förbundsstyrelseledamoten Erik Helgeson besviken:

– Det har varit bra samtal i över en månad, så jag är besviken över det här beskedet. Hela det skriftliga avtalet finns klart att att skriva på, och alla praktiska frågor har retts ut, men det är beklagligt att vi fortfarande inte kan accepteras som fullvärdig part med ett likalydande avtal. Vi är fortsatt öppna för förhandlingar om vi kan hitta en konstruktiv form för det, säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer: Frågan om olika avtal i hamnarna oroar Transport

Sveriges Hamnar har å sin sida erbjudit  Hamnarbetarförbundet hängavtal på gällande kollektivavtalet Hamn- och stuveriavtalet, vilket har avisats.

Läs mer: Eskil Rönér: ”Gubbarna har bara blivit mer motiverade”

Sveriges Hamnar låter meddela att man står till förfogande för fortsatta förhandlingar:

– Vi beklagar att Hamnarbetarförbundet avfärdar Sveriges Hamnars erbjudande om hängavtal till branschens kollektivavtal i enlighet med den modell som gäller på svensk arbetsmarknad”, säger förhandlingschef Joakim Ärlund, för Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna