Nyheter

Inget avtal i hamn för Hamnarbetarförbundet

Hamnarbetarförbundet var hoppfullt om ett eget rikstäckande kollektivavtal. Men efter över en månads förhandlingar står det klar att Sveriges Hamnar inte går med på det. Det räcker med Transports kollektivavtal.

Publicerad

Enligt Hamnarbetarförbundet skulle ett eget kollektivavtal  ha inneburit heltäckande fredsplikt i branschen. Efter att förslaget avvisats är förbundsstyrelseledamoten Erik Helgeson besviken:

– Det har varit bra samtal i över en månad, så jag är besviken över det här beskedet. Hela det skriftliga avtalet finns klart att att skriva på, och alla praktiska frågor har retts ut, men det är beklagligt att vi fortfarande inte kan accepteras som fullvärdig part med ett likalydande avtal. Vi är fortsatt öppna för förhandlingar om vi kan hitta en konstruktiv form för det, säger han i ett pressmeddelande.

Sveriges Hamnar har å sin sida erbjudit  Hamnarbetarförbundet hängavtal på gällande kollektivavtalet Hamn- och stuveriavtalet, vilket har avisats.

Sveriges Hamnar låter meddela att man står till förfogande för fortsatta förhandlingar:

– Vi beklagar att Hamnarbetarförbundet avfärdar Sveriges Hamnars erbjudande om hängavtal till branschens kollektivavtal i enlighet med den modell som gäller på svensk arbetsmarknad”, säger förhandlingschef Joakim Ärlund, för Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.