Jämställdheten i bolagen står och stampar

2020-10-05 10:49 TT  
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, är besviken över den tröga utvecklingen.

Pandemin har satt stopp, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, som jobbar för ett jämställt affärsliv. Årligen går Allbright igenom den könsmässiga jämställdheten bland Sveriges dryga 300 börsbolag.

För första gången sedan 2012, när mätningarna började, ökar de röda företagen som andel av alla börsbolag, från 20 till 21 procent – alltså bolag som inte har en enda kvinna i ledningen, enligt årets rapport. Flera av bolagen är traditionellt typiskt manliga, som IT-bolag och energiföretag, men ny på den röda listan finns också exempelvis hotellkedjan Scandic, som i övrigt har en betydande andel kvinnor på lönelistan. I ledningsgruppen på tio personer är alla män, konstaterar Amanda Lundeteg.

Läs mer: Kvinnolobbyn: Lönegapet fortsätter öka

Hon anar en coronaeffekt, där strategiarbetet mot mer könsbalanserade ledningar lagts på hyllan.

Och andelen kvinnor i bolagsstyrelserna, som under en rad år ökade stadigt när börsbolagsägarna flåsades i nacken med en eventuell kvoteringslag, har stannat upp. Andelen kvinnor i styrelserummen ligger nu på 34 procent.

– Det är tredje året i rad som den andelen står still. Det stannade av när kvoteringshotet försvann, säger Amanda Lundeteg.

Läs mer: Här är juristbyrån som är bäst på jämställdhet

Även i övrigt verkar jämställdhetsarbetet ha stannat av i börsbolagstopparna, enligt Amanda Lundeteg. De gröna bolagen, som har en jämställd ledningsgrupp med minst 40 procent av ena könet, ligger kvar på 19 procent av alla börsbolag. Men det finns också positiva signaler. Av de nya jämställda företagen finns flera i hälsovårdsbranschen, och om utvecklingen håller i sig går den branschen snart om fastighetsbranschen som den mest jämställda sektorn, visar rapporten.

Olle Lindström/TT

Mest jämställda bolagen

De mest jämställda bolagen, rangordnade efter prioritetsordningen: Andel kvinnor i ledningsgruppen, andel kvinnor i linjeposition i ledningsgruppen och andel kvinnor i styrelsen.

1 Mekonomen

1 Nyfosa

3 Dedicare

3 Eastnine

3 FM Mattsson Mora Group

6 Alligator Bioscience

6 Atrium Ljungberg

8 Episurf

9 Moberg Pharma

10 Lucara Diamond Corp

11 Karnov Group

12 Dometic Group

13 Wallenstam

14 Magnolia Bostad

14 Xbrane Biopharma

16 Bonava

17 Rejlers

18 Malmbergs Elektriska

19 Arjo

20 Creades

Källa: Allbright

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer