Nyheter

LO avgör lasförhandlingarna

Nyvalda LO-ordföranden Susanna Gideonsson här tillsammans med nygamla avtalssekreteraren Torbjörn Johansson. Foto: Anders Wiklund/TT

Lättare att blockera en uppgörelse och tydligare, öppnare spelregler. Och ett absolut förbud mot att förhandla bort "saklig grund" som uppsägningsskäl. Det är vad som ligger på bordet när LO:s gräsrötter på fredagen ska tycka till om las-förhandlingarna.

Publicerad

Allt annat än ett ja på LO:s extra representantskap, med 118 ombud närvarande, vore en storskräll. Förbundstopparna har inför, efter tidigare bråk förbunden emellan, alla öppnat för fortsatta förhandlingar med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om de kontroversiella frågorna kring anställningsskyddet. Undantaget är lilla Pappers som säger nej.

Det finns till och med en första förhandlingstid med de fackliga kollegorna i PTK och motparten Svenskt Näringsliv redan inbokad på tisdag. Om LO-styrelsen åker på pumpen:

− Då får de väl förhandla själva, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Kritikerna

Och efter det finns ett pressat schema med flera förhandlingsdagar per vecka klart. Senast 30 september är det tänkt att parterna ska vara färdigförhandlade, annars hotar ytterst politikernas utredningsförslag som facken sågat jämns med fotknölarna för att vara alltför arbetsgivarvänligt.

Det som fått de tidigare så kritiska förbunden, Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna att hoppa på tåget igen är att LO-styrelsen skapat förutsättningar för en nystart.

−Men det är inte samma sak som att vi kommer att acceptera ett förhandlingsresultat, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.

LO-ledningen har efter vissa tvetydligheter i vintras bedyrat att saklig grund inte är förhandlingsbart – arbetsgivarnas önskan om att lättare få säga upp av personliga skäl kommer därmed inte på fråga.

−Man kan säga att vi har fått ett begränsat förhandlingsmandat, säger Torbjörn Johansson men tillägger att förhandla bort saklig grund aldrig varit aktuellt.

Just Johansson var som förhandlingschef kanske den som fick mest skit av de kritiska LO-förbunden. Men att förbunden i LO-familjen öppet bråkat är inte så konstigt ändå, tycker Valle Karlsson. Olika verksamheter har olika problem.

Minst 60 procent

Processen ska också bli mer öppen, förbunden ska löpande informeras om förhandlingarna, enligt styrelsens nya förslag.

−Och ett eventuellt förhandlingsresultat måste godkännas av minst 60 procent på ett nytt representantskap, säger Johansson.

I normala fall brukar det vara 51 procent eller kvalificerad majoritet, 66 procent.

−Det här blev en kompromiss, säger Valle Karlsson.

Olle Lindström/TT

Vad förhandlar de om?

De övergripande frågorna som LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlar om är:

Anställningsskyddet

Omställning/kompetensutveckling

Arbetslöshetsförsäkringen

Hittills är ingen fråga färdigförhandlad i sak. Förhandlingarna sattes strax före julen 2019 på paus. Då fanns en principöverenskommelse om att förhandla vidare i augusti 2020, efter vårens lönerörelse, som dock kom att också den sättas på paus till oktober till följd av coronakrisen.

Senast sista september 2020 bör en överenskommelse kring frågorna om anställningsskyddet och omställningsstöd ha nåtts. Det är den tidsfrist som politikerna har gett fack och arbetsgivare. Parallellt finns den politiska utredningen, färdig i försomras, med förslag på ändringar i bland annat turordningsreglerna, förslag som blir lag om inte parterna lyckas förhandla fram egna regler.