Nyheter

LO klubbar fortsatta las-förhandlingar

Knäpp tyst. Debatten uteblev helt. Samtliga 115 ombud satt tysta i bänkarna när de klubbade igenom LO-styrelsens förslag till fortsatta förhandlingar om de så kontroversiella reglerna kring anställningsskyddet.

Publicerad

(Uppdaterad) Saklig grund vid uppsägningar är heligt och inte förhandlingsbart. LO-styrelsens mjukare linje gentemot de tidigare kritiska förbunden köptes rakt av utan debatt vid LO:s digitala representantskap.

− Vi står inför förändring. Ska vi då vara på plan och spela eller sitta på läktaren? LO-styrelsen har satt ner foten, förhandlingarna ska fortsätta med en nystart, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson inför de 115 LO-ombuden.

Därmed är det grönt ljus för fortsatta förhandlingar med Svenskt Näringsliv, tillsammans med tjänstemännen i PTK – samtal som börjar på tisdag och som helst ska vara klara senast sista september.

Samtidigt beslutades, också det utan debatt, att de fortsatta förhandlingarna med arbetsgivarna kring anställningsskydd ska ske mer öppet och att ett eventuellt förhandlingsresultat måste få 60 procents godkännande av ett nytt representantskap, LO:s högsta demokratiskt beslutande organ mellan kongresserna.

Bättre förankrat

Men att det skulle ha blivit lågt i tak efter att nya LO-ordföranden Susanna Gideonsson i samband med att hon valdes i juni var kritisk till vinterns bråk kring de känsliga las-frågorna inför öppen ridå, nej det tycker inte Kommunals ordförande Tobias Baudin, som var den som ropade högst.

− Det skulle jag absolut inte vilja säga, säger han.

Han har en annan förklaring till att det nya förslaget som LO-styrelsen tagit fram gick igenom så smidigt. Allt var bättre förankrat denna gång.

− Vi har haft en ordentlig intern debatt. Det är ett annat klimat i LO nu, och med en ny ledning, säger Baudin.

Inte rädd

Susanna Gideonsson är inne på samma spår.

− Och jag tror ingen är rädd för mig.

Hon är nöjd med att få med sig ett starkt mandat. Och anser att det är bra att arbetsgivarna nu vet vad LO står i frågan om anställningsskyddet.

− Nu väntar oerhört tuffa förhandlingar, säger hon.

Senast den 30 september bör parterna ha kommit så långt att det går att avgöra om ett avtal är möjligt att teckna eller ej, enligt Gideonsson – annars hamnar bollen hos politikerna och det utredningsförslag som facken totalsågat.

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl välkomnar att de tidigare avhoppade LO-förbunden nu hoppat på igen. Bara Pappers har sagt att de fortsatt inte vill vara med.

Olle Lindström/TT

Vad förhandlar de om?

De övergripande frågorna som LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlar om är:

Anställningsskyddet

Omställning/kompetensutveckling

Arbetslöshetsförsäkringen

Hittills är ingen fråga färdigförhandlad i sak. Förhandlingarna sattes strax före julen 2019 på paus. Då fanns en principöverenskommelse om att förhandla vidare i augusti 2020, efter vårens lönerörelse, som dock kom att också den sättas på paus till oktober till följd av coronakrisen.

Senast sista september 2020 bör en överenskommelse kring frågorna om anställningsskyddet och omställningsstöd ha nåtts. Det är den tidsfrist som politikerna har gett fack och arbetsgivare. Parallellt finns den politiska utredningen, färdig i försomras, med förslag på ändringar i bland annat turordningsreglerna, förslag som blir lag om inte parterna lyckas förhandla fram egna regler.

TT