Nyheter

LO: Hälften saknas i krisavtalet

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande. Foto: Karin Wesslen/TT
Anders Ferbe. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Fack och arbetsgivare gläds åt det snabba införandet av krisavtal, från 1 maj. Men LO saknar möjligheten till kompetensutveckling när företag och anställda får mindre att göra.

Publicerad

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vill se att regeringen antar hela förslaget till korttidsarbete, det avtal som ska förhindra stora varsel när företag drabbas av en ekonomisk chock, i det här fallet eventuellt coronakrisens effekter.

– I det akuta läget är det här det viktigaste, det man lägger i dag, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Men, han saknar alltså del två i det utredningsförslag till korttidsarbete som förre Metallbasen Anders Ferbe presenterade för ett år sedan, att de anställda när aktiviteten går ner kan utnyttja tiden till kompetensutveckling.

Förmodligen är det en kostnadsfråga ur statens synvinkel, bedömer Karl-PetterThorwaldsson.

Svenskt Näringsliv välkomnar regeringens paket utan att gå in på avsaknaden av kompetensdelen i krisavtalet. Det kommer med all säkerhet att krävas mer, men det viktigaste nu är att det som lagts fram genomförs fort, är arbetsgivarorganisationens utgångspunkt.

"Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs nu tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet", skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.

Olle Lindström/TT

Hela förslaget i korthet

Så här såg utredaren Anders Ferbes förslag ut när det lades fram för ett år sedan:

Systemet med korttidsarbete byggs ut till att gälla fler situationer av allvarliga kriser, för exempelvis enskilda företag. Stödet kan normalt gälla i sex månader.

När systemet slår till kan exempelvis arbetstiden begränsas till fyra dagar i veckan, eller 80 procent av arbetstiden. Lönen blir i det fallet 92 procent av den gamla inkomsten samtidigt som staten skjuter till pengar till företaget, enligt ett system där alla tre parter delar kostnaden för övervintringen.

Ett kriterium för att få det statliga krisstödet är att företaget också undersöker möjligheten att utnyttja tiden till att utbilda eller validera personalen. Staten ska då ersätta 60 procent av arbetsgivarens kostnad för utbildningsinsatsen.

Tillväxtverket blir den myndigheten som får avgöra om kriterierna för statligt stöd är uppfyllda.

Källa: Statens offentliga utredningar