Skurups slöjförbud fall för DO

2020-03-12 10:52 TT  
I skånska Skurup fick slöjförbud i skolan motsatta effekt – många fler flickor kommer till skolan i slöja än tidigare. Foto: Johan Nilsson/TT

Skurups kommun beslutade i december att införa ett förbud i skolan mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har syftet att dölja elever och personal. Men slöjförbudet, som grundade sig i en motion av Sverigedemokraterna, kan bryta mot diskrimineringslagen.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har beslutat att inleda en tillsyn mot Skurups kommun för att ta reda om det kan anses vara förenligt med lagen och även hur kommunen avser att tillämpa beslutet i praktiken. DO har begärt svar på ett antal frågor av kommunen, som har fram till den 14 april på sig att besvara.

Läs mer: Rektor dödshotas efter slöjdebatt

Tidigare har alla rektorer i kommunen skrivit i ett gemensamt uttalande att det inte går att verkställa slöjförbudet utan att bryta mot lagen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer