Nyheter

ST-facket ställer krav inför flyttkarusell

Åsa Erba-Stenhammar, ST:s förhandlingschef. Foto: Jörgen Appelgren

Under måndagen förhandlar ST-facket med Arbetsgivarverket om villkoren för statligt anställda vid flytt av myndigheter.

Publicerad

Det är domen (59/17) i Arbetsdomstolen om statligt anställdas arbetsskyldighet som delvis föranleder förhandlingarna. Då fastslogs som Lag & Avtal tidigare berättat att anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, i praktiken tvingas säga upp sig själva om de inte vill flytta med myndigheten till Karlstad. Men regeringens beslut att flytta tusentals myndighetsjobb, främst från Stockholm till andra delar av landet, har också gjort frågan högaktuell.

-Vi tycker att det är positivt att vi tillsammans med Arbetsgivarverket avsatt mycket tid. Det tyder på att de är intresserade av att hitta en lösning, säger Åsa Erba-Stenhammar, ST:s förhandlingschef, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Att inte ha möjlighet att flytta 50 till 60 mil från hemorten och sedan straffas med avstängning från a-kassan i 50 dagar på grund av en framtvingad egen uppsägning är orimligt. Varför ska statligt anställda ha sämre villkor är privat anställda? Dessutom blir verksamheten lidande. Det drabbar medborgarna som får sämre service.

ST-facket vill nu stärka medlemmarnas och även deras anhörigas villkor eftersom de påverkas av regeringsbeslutet.

– Vi vill få till en bättre reglering av individens villkor. Kan man inte följa med när myndigheten flyttar ska det jämställas med att förlora jobbet. Ingen ska tvingas att säga upp sig själv med stora ekonomiska konsekvenser som följd, säger Åsa Erba-Stenhammar.   

Förhandlingen är gemensam för alla fackförbunden inom staten, Seko, Saco-S, OFR/S, P, O.