Unga utan jobb ökar snabbt

2020-06-22 15:35 TT  

Nu ökar arbetslösheten särskilt snabbt bland unga. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen. Och ungdomsarbetslösheten väntas fortsätta att öka i hög takt, från en redan hög nivå.

Antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen fortsatte att öka under förra veckan och arbetslösheten nådde då 8,9 procent. Bland ungdomar är arbetslösheten hela 12,9 procent.

– Vår bedömning är att arbetslösheten bland unga kommer att ligga på 13 procent i år och strax över 15 procent under 2021, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, till TT.

Läs mer: Uppsagd eller avskedad? Lag & Avtals experter ger råd

Mellan den 15 och den 21 juni skrev 15 753 personer in sig som arbetssökande. Det var 5 999 fler än under motsvarande period ett år tidigare.

Total är nu 462 526 personer inskrivna som arbetslösa. Av dem är 69 794 ungdomar i åldern 18–24 år.

– Arbetslösheten fortsätter att stiga i hög takt. Vi väntar oss att arbetslösheten bland ungdomar fortsätter att öka och att 95 000 unga kommer att vara arbetslösa i februari 2021, säger Sandra Offesson.

Coronapandemin har inneburit att arbetslösheten stiger snabbt också bland personer med gymnasieutbildning.

Läs mer: Historiskt hög långtidsarbetslöshet väntas

Under pandemin har branscher där många unga hittar sitt första jobb drabbats av kraftigt minskad efterfrågan. Det gäller till exempel besöksnäringen där många som har gymnasieutbildning nu blir arbetslösa.

– Gymnasieutbildning är en vattendelare på arbetsmarknaden och möjligheterna för en varaktig etablering ökar tydligt med en gymnasieutbildning. Framöver har de som saknar gymnasieutbildning en särskilt svår situation. Men en minskad efterfrågan på arbetskraft påverkar alla utbildningsnivåer, säger Sandra Offesson.

Utrikes födda är en utsatt grupp. Även utrikes födda har fått en svårare situation. Under den vecka som började den 15 juni ökade arbetslösheten bland utrikes födda med 4 600 personer. Ett år tidigare var ökningen 3 600.

Snabb ökning sedan mars

Under veckan den 15–21 juni var arbetslösheten 8,9 procent. Motsvarande vecka 2019 var arbetslösheten 6,7 procent.

I början av mars i år, innan pandemin slog till mot arbetsmarknaden, var arbetslösheten 7,4 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen