Anställningsintervjun: Darko Davidovic

2011-12-16 06:40 Lena Gunnars  
Darko Davidovic

Darko Davidovic är ny förbundsjurist vid IF Metalls förbundskontor sedan den 1 oktober. Han har tidigare varit förhandlingsombudsman på samma förbund.

Hur känns det på nya jobbet?

- Jättespännande. Arbetsrätt är ett intressant område. Jag har en facklig bakgrund och har alltid brunnit för att hjälpa medlemmar som hamnar i knepiga situationer.

Vad ser du mest fram emot att få arbeta med?

- Att bli en motpol till motparten, att ta ställning för de anställda. Man får ganska snabbt ett kvitto på det man utfört. 

Vilka lärdomar tar du med dig från din tid som central förhandlingsombudsman?

- Processande är inget annat än förhandling, men nu blir det i domstolen istället för ute på arbetsplatsen eller på förbundet. Framför allt har jag stor kännedom om avtalen. Många av dem har jag varit med om att förändra och kan bakgrunden till.

Hur kom du in på den juridiska banan?

- Jag kommer exakt ihåg när det var. Det var när jag jobbade på Volvo i Eskilstuna och förhandlade lokalt för facket. Motparten pratade paragrafer men jag förstod inte vad han pratade om. Då bestämde jag mig för att gå en juridisk översiktskurs. Sedan fortsatte jag att läsa hela juristutbildningen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna