Anställningsintervjun: Elisabeth Brandt Ygeman

2015-03-25 23:00 Elisabeth Vene  

Elisabeth Brandt Ygeman, 44 år, lämnar LO och blir förbundssekreterare på Handelsanställdas förbund.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det fina med ett sådant här uppdrag är att få jobba för fler än sig själv, kunna bidra till att ändra villkor som förändrar människors vardag. Det är på riktigt!

Vad gör en förbundssekreterare?

– Det ser lite olika ut i förbunden. Övergripande innebär jobbet att ansvara för verksamhetsplaneringen och se till att besluten från kongress och förbundsstyrelse verkställs. Jag blir chef på förbundskontoret och för de nitton avdelningarnas försteombudsmän.

Lite som vd i ett företag?

– Det kanske man kan säga, även om det är svårt att jämföra.

Är du förtroendevald eller anställd?

– Anställd. Handels har den ordningen. Jag blev tillfrågad av ledningen, som sökte någon med bred facklig erfarenhet och chefsbakgrund. Jag har haft chefsposition på LO-distriktet i Stockholms län i tretton år. Jag är ombudsman i grunden. Det betyder i LO-sammanhang att ha erfarenhet från ett LO-yrke. I mitt fall som vårdbiträde i hemtjänsten i Solna, där jag jobbade i sju år. Det var ett tag sedan nu...

Hur kom du in på den fackliga banan?

– En arbetskamrat frågade redan efter ett par veckor om jag ville gå med i facket. Jag gick med, det var i Kommunal. Jag gick min första fackliga kurs efter två månader på jobbet.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är uppvuxen i en typisk arbetarfamilj i Sundbyberg. Mamma jobbade i butik och var med i Handels, pappa var stensättare och lade asfalt i kommunen, han var med i Kommunal. Ingen av dem var dock så värst fackligt aktiv.

Du är gift med inrikesminister Anders Ygeman. Blir det mycket politik hemma?

– Klart att vi pratar en del politik, framför allt med våra barn, de frågar mycket.

Hur känns det att lämna LO-borgen?

– Det känns bra att finnas kvar i fackföreningsrörelsen, men att byta arbetsplats och ansvarsområde är en härlig utmaning för mig.

Vilka är Handels utmaningar?

– Medlemsantalet ökar och det är oerhört bra. Samtidigt växer branschen i vårt 24/7-samhälle. I dag är det alltför många, speciellt unga, som har otrygga jobb. Därför ligger utmaningen i att nå de unga och tillsammans förbättra villkoren.

Vad tycker du om 24/7-samhället?

– Man kan ha en diskussion om nödvändigheten i att kunna handla schampo klockan tio på kvällen. Oavsett vilket måste man börja i rätt ända och se till att medlemmarna har schyssta villkor. Alltför många får sova med mobiltelefonen under kudden för att kunna ställa upp med kort varsel.

Vad gör du på fritiden?

– Jag försöker vara så mycket som möjligt med familjen på vårt sommarställe i Roslagen. I övrigt är jag lite sportnörd, AIK:are. Jag gillar att titta på sport och så försöker jag tvinga mig själv att gå på pass på gymmet regelbundet, jag vet att jag mår så mycket bättre av det.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer