Anställningsintervjun: Eva Nordmark

2011-10-19 23:00 Elisabet Örnerborg  
Eva Nordmark

Det första TCO-seminariet Eva Nordmark som ny ordförande inledde handlade om visstid. Att det inte ska gå att stapla visstider på varandra är en fråga som hon verkligen vill fortsätta att driva.

<p>- De som har de tillfälliga jobben är unga, ofta unga kvinnor. De har låg kontroll i sitt arbete, samtidigt som kraven på jobbet är oerhört höga. Och det under en tid som många får barn. Det innebär att de har en hög anspänning i sitt arbete. Det kan vara en tickande ohälsobomb.</p> <p>Vad kan TCO göra?</p> <p>- Satsa på att rekrytera dem som inte är med i facket. Mitt gamla förbund Vision har inrättat en särskild ombudsman för ofasta jobb. Vi driver också på för bättre lagstiftning och kan påverka genom våra kollektivavtal.</p> <p>Har du andra frågor du vill driva?</p> <p>- En viktig roll för TCO är att arbeta för ett framgångsrikt arbetsliv. Vi måste få livet att gå ihop med ett utvecklande arbete och ett rikt liv vid sidan av. Ungas möjligheter till utbildning, jobb och karriär samt kompetensutveckling och livslångt lärande är viktiga frågor.</p> <p>Hur ser din vardag ut?</p> <p>- Jag försöker lära känna TCO:s olika medlemsförbund och deras medlemmar. När jag besökte Finansförbundet fick jag höra medlemmar säga att de började mejla varandra redan på söndagkvällarna för att kickstarta arbetsveckan på måndag morgon. Stressen och pressen är det moderna arbetslivets stora problem. Jag tänker presentera en stressbarometer i november, en undersökning som sedan ska göras årligen. </p> <p>Hur ska ni se till att det blir mindre stressigt?</p> <p>- Med olika strategier och genom att utveckla det fackliga arbetet. Vi har till exempel skickat ut en föräldramanual till tre tusen chefer och hr-människor. Vet du, vi har 94 019 förtroendevalda som har valt att vara fackligt engagerade. Det visar vilken väldig styrka vi har att förbättra arbetslivet med. </p> <p>Du är väldigt uppbokad?</p> <p>- Ja, det är frukost-, lunch- och middagsmöten med olika beslutsfattare och politiker </p> <p>Hur får du själv livspusslet att gå ihop?</p> <p>- Jag försöker strecka min kalender, ha fredagsmys med barnen på fredag eftermiddag. Jag har sänkt ambitionerna, allt behöver inte vara perfekt. Det går bra att bjuda vännerna på hämtpizza.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna