Anställningsintervjun: Jenny Welander Wadström

2015-02-25 23:00 Elisabeth Vene  
Jenny Welander Wadström:”Arbetsrätt är sällan svart eller vitt, det är många avvägningar och mycket magkänsla.”

Jenny Welander Wadström, 38, är ny delägare inom arbetsrätt på advokatbyrån Roschier. Utöver arbetsrätt är hon expert på pensions- och socialförsäkringsfrågor.

Grattis till avancemanget! Hur känns det?

– Väldigt bra! Det är bara en dag sedan jag fick veta att jag blivit promotad, jag har fullt med blommor på skrivbordet.

Vad blir det nya i din arbetssituation?

– Mitt dagliga arbete kommer inte förändras så mycket. Skillnaden är att jag blir min egen chef och en av dem som driver verksamheten. Det är lättare att påverka när man får vara med i den kretsen. Jag får förstås större ansvar för verksamheten och de anställda.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Det är en process som pågår under en längre tid, en roll man växer in i. Jag har övat på den i många år.

Hur länge?

– Jag har jobbat på advokatbyrå i elva år. Det inbegriper två perioder när jag har varit föräldraledig och några ”secondments”. Det innebär att man, slarvigt uttryckt, blir utlånad exempelvis till klientföretag.

Du har varit på Arbetsdomstolen ett år också?

– Jag hade turen att få jobb som rättssekreterare, de brukar bara ta in jurister som går domarbanan. Rättssekreteraren är spindeln i nätet, håller kontakten med parterna, ansvarar för målen, bereder dem, skriver domsförslag och sitter med på förhandlingarna och skriver protokoll.

Hur var det?

– Som arbetsrättare kändes det förstås som ett privilegium att få gå in genom porten där varje dag. Alla domarna man läser om u002D det var fantastiskt att få vara en del av det där.

Sedan blev det advokatbyrå igen?

– Ja, men jag fick komma tillbaka till Arbetsdomstolen ganska snabbt, som ombud i det så kallade Stryker-målet, där domen kom 2009. Det var ett mycket uppmärksammat diskrimineringsmål som handlade om ifall företag är tvungna att betala pensionsförmåner till föräldralediga, många arbetsgivare utan kollektivavtal väntade på att få det avgjort. Det handlade också om ifall man ska se på sjukskrivning på grund av graviditet som alla andra sjukskrivningar. Jag var själv gravid då, så det var spännande på många sätt.

Vad är det som lockar med arbetsrätt?

– Dels är det mycket juridik och jag gillar juridik. Det är sällan svart eller vitt, det är många avvägningar och mycket magkänsla. Dels har det många dimensioner och är viktigt på många olika plan: för företagen, de anställda och för samhället, till exempel diskussionen om hur vi ska göra med våra svenska lagar och principer såsom ”sist-in-först-ut”.

Du ingår i den lilla minoriteten kvinnliga delägare, 13 procent i branschen. Något du funderat kring?

– Absolut! Advokatbranschen har historiskt sett varit manligt dominerad, men på Roschier är över 50 procent av de nyanställda juristerna kvinnor liksom de nya delägarna de senaste tre åren. Utvecklingen går verkligen framåt. För egen del har jag ända sedan tonåren utgått ifrån att det går att kombinera familj med att ha ett starkt driv för karriären och det har faktiskt funkat bra. Jag har två flickor, tre och sex år, som jag har fått vara mammaledig med länge. Jag och min man, som också är jurist, delar precis lika, och så får vi ta hjälp när det behövs. Mitt arbete är väldigt flexibelt, men självklart måste jag vara nåbar även utanför kontorstid. Jag ser dock till att barnen har sin tid med mig varje kväll och helgerna är viktig familje­tid.

Tips till den som vill göra karriär?

– Jag tror att man behöver förebilder, då är det bra att ha många mentorer. Det krävs också internt stöd, och det har varit otroligt bra här på Roschier. Jag har bland annat fått lära mig affärsplanering och marknadsföring u002D det är inte bara juridik man ska kunna som delägare. Jag har också fått skräddarsydd coachning i våra externa program. Där har jag förts samman med personer från andra branscher att bli inspirerad av.

Fritidsintressen?

– Många ligger på hyllan, nu är barnen prio ett. Jazzmusik är annars mitt stora intresse. Pappa har inspirerat mig, han var jazztrummis som ung och vi har spelat en del tillsammans.

På nytt jobb

Mattias Landgren är politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen i regeringskansliet. Han är tjänstledig från Byggnads, där han är chefsjurist med ansvar för Europafrågor.

Lynn Andersson Wall är Visitas nya förbundsjurist på region Skåne i Malmö. Hon kommer närmast från Vinge Advokatbyrå i Malmö.

Åsa Bihl är ny kommunikationsdirektör på Skogsindustrierna. Hon har en bakgrund som kommunikationschef, marknadschef och informations/pr-chef på Svenska Filminstitutet och Sveriges Tele­vision. Under de senaste sex åren har hon varit konsult och arbetat för LRF.

Mats Kinnwall är ny chefsekonom på Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna. Han kommer närmast från jobbet som analyschef på tankesmedjan Blue Institute. Mats Kinnwall är fil dr i nationalekonomi och har varit forskare, lärare och utredare. Han har också varit chefsanalytiker på Handelsbanken och chefsekonom på Sveriges Kommuner & Landsting.

Thomas af Bjur blir ny teamchef på TCO:s kansli i Stockholm, där han ska leda teamet Ekonomi, jämställdhet och mångfald. Thomas af Bjur lämnar därmed landstingspolitiken. Han har varit hälso- och landstingsråd (FP) i Sörmland.

Erik Bratthall är ny presschef för Visita. Han kommer närmast från tjänsten som pressekreterare åt dåvarande miljö­minister Lena Ek och har en lång erfarenhet av media och kommunikation.

Per Sjödin är nyanställd som förhandlare på arbetsgivarorganisationen KFS. Han kommer från en tjänst som central ombudsman på Fackförbundet ST. Per Sjödin har tidigare arbetat på ett Saco-förbund, FSA, som ombudsman/förhandlare.

Roger Mörtvik är statssekreterare i utbildningsdepartementet. Han kommer från tjänsten som samhällspolitisk chef på TCO. Roger Mörtvik var politiskt sakkunnig i arbetsmarknadsdepartementet under dåvarande statsrådet Ulrica Messing.

Hillevi Engström är ny kommun­direktör i Upplands Väsby. Hon lämnar därmed sitt uppdrag som riksdagsledamot för Moderaterna. Hillevi Engström har en bak-grund som polis i Norrort, Stockholm, och har varit ombudsman i Polisförbundet. Hon var först arbetsmarknadsminister, sedan biståndsminister i förra reger-ingen.

Hans Dahlgren blir ny vd för Läkarförbundet. Han kommer närmast från en tjänst som kommunikationsdirektör och affärsområdeschef för Team Olivia.

Samuel Engblom är ny samhällspolitisk chef på TCO. Han kommer från tjänsten som chefsjurist på samma organisation.

Lise Donovan är tf chefsjurist på TCO. Hon kommer från tjänsten som jurist i teamet Europa och juridik vid TCO:s kansli i Stockholm.

Per Kågström är ny vd för Galaxen Bygg, som arbetar med arbetsplatsförlagd rehabilitering i byggbranschen. Han kommer närmast från en tjänst som regionchef på företaget.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer