Arbetsgivarna splittrade om lönekartläggning

2016-01-07 15:35 Lena Gunnars  
Vi ville få bort individgarantin helt, lön ska sättas utifrån individens prestation, säger Gunilla Grenö Foto: Jörgen Appelgren

Jämställda löner. Regeringen vill återinföra de årliga lönekartläggningarna. I bankbranschen välkomnas de tillbaka. Men inte av Teknikföretagen.

Alliansen ändrade kravet på årliga lönekartläggningar under sin tid vid regeringsmakten och beslutade att det räckte med att de genomfördes vart tredje år. Det vill regeringen nu ändra på. Finansförbundet och arbetsgivarorganisationen BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, slöt i år sitt första tillsvidareavtal – och har där redan på egen hand kommit överens om årliga lönekartläggningar.

– I vårt centrala kollektivavtal är det reglerat att vi ska ha det. Vi har en väldigt tydlig samsyn om det mellan parterna, säger Madeleine Lindermann, förhandlingschef på Finans­förbundet.

Hon ser de årliga lönekartläggningarna som ett extremt viktigt verktyg för att komma tillrätta med osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor.

– Det är en del av vårt partsgemensamma arbete som vi kallar för Lika lön-projektet. I det tittar vi på hur man ska arbeta med att göra jämförelser mellan lika och likvärdigt arbete, säger Madeleine Lindermann.

Att regeringen nu vill återinföra de årliga lönekartläggningarna ser hon bara som ett tecken på att Finansförbundet och BAO är på rätt väg.

– Man kan inte bara göra kartläggningen vart tredje år. Det gör att kompetensen som byggs upp i företaget kring hur vi arbetar med jämställda löner hinner försvinna, säger hon.

Gunilla Grenö, verkställande direktör för BAO, Bankinstitutens Arbets­givareorganisation, bekräftar parternas samsyn:

– Inom ramen för vårt projekt om lika lön har vi landat i att vi ska ha årliga lönekartläggningar och det är också en del av vårt kollektivavtal, säger hon.

Arbetet startade i samband med avtalet som trädde i kraft 1 januari 2011. Projektet förlängdes efter den sista december 2014 och utökades med en fortsatt del som heter lika lön för likvärdigt arbete.

– Vi vill kunna vara konkurrenskraftiga och rekrytera bra arbetskraft för framtiden. Då är det här naturligtvis en viktig sak att arbeta med, säger Gunilla Grenö.

Hon poängterar att lönekartläggningarna bara är en del av en stor arbetsmetod.

– Vi har tillsatt partsgemensamma arbetsgrupper som går igenom löner och strukturer. Målet är att varje företag lokalt ska komma överens med motparten när man är i mål med projektet. Något slutdatum har inte satts. Men vi har valt att förlänga avtalet och arbetsmodellen. På många håll har företagen redan kommit långt, säger Gunilla Grenö.

Förslag om årliga kartläggningar

Regeringen vill åter­införa årliga lönekartläggningar, vilket Alliansen tog bort. Våren 2016 planerar regeringen att komma med en proposition till riksdagen om att lönekartläggningar ska göras varje år.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer