Återvänder till AD efter 30 år 

2022-11-09 19:24 Calle von Scheele  
Lars Dirke  blir en av fyra anställda ordförande i AD. Foto: Fredrik Sandberg/TT

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Lars Dirke är ny ordförande i Arbetsdomstolen och återvänder till en arbetsplats där han arbetade för 30 år sedan. 

Hur känns det att återvända till AD? 

– Det känns väldigt bra och spännande att få ägna sig åt arbetsrätten på heltid, efter många år på Svea hovrätt.  

Vad lockade dig att söka tjänsten? 

– Jag var i ett sådant skede i livet där tjänsten passade in. Möjligheten att komma tillbaka till arbetsrätten på heltid har alltid lockat mig. Nu var det dags om det över huvud skulle bli av. Jag har fyllt 64 år. 

Vad är den största skillnaden mellan tjänstgöring i en hovrätt och AD? 

– Framför allt måltyperna skiljer sig åt. I Arbetsdomstolen är det enbart tvistemål där parterna har avgörande inflytande över processen. I hovrätten hade vi många brottmål på sistone. 

– Dessutom finns i Arbetsdomstolen möjlighet till prejudikatskapande domar, som inte fanns i hovrätten. Det är en betydande skillnad. 

Vilka svårigheter ser du när AD ska börja döma efter de nya LAS-reglerna? 

– Grunden i de nya reglerna är parternas överenskommelse om hur dessa ska se ut. Eventuella oklarheter i lagstiftningen har fått kvarstå eftersom parterna har enats om en viss utformning.  

– När vi får mål till oss blir utmaningen att se vilka hållpunkter man i dessa fall ska ta fasta på. Detta är inte helt klarlagt i lagens förarbeten och blir en viktig uppgift för Arbetsdomstolen. 

Du har uppdrag som statlig utredare och ser nu över beredskapslagen för arbetsmarknaden. Hur kombinerar du det med den nya tjänsten? 

– Även om det är krävande att ta en ny tjänst ser jag förutsättningar att kombinera dessa två uppdrag. Grovjobbet görs av utredningens sekretariat, men jag måste vara med och styra. 

Hur långt har ni kommit i utredningen? 

– Vi är i kartläggningsfasen. 

AD:S konstruktion är ovanlig med representanter från arbetsmarknadens parter. Hur fungerar detta? 

– Det är ett sätt att uppnå väldigt hög kvalitet i domstolens verksamhet och grundläggande för den. Samtidigt har konstruktionen tidvis varit ifrågasatt. Det måste tas på allvar, men jag har inte sett några tydliga belägg för att kritiken är befogad. 

Vilket blir ditt första mål i AD? 

– Jag ska sitta på en huvudförhandling i nästa vecka som gäller ogiltigförklarande av ett avskedande. 

 

 

KARRIÄR 

2022 

Särskild utredare om en justerad arbetsrättslig beredskapslagstiftning 

2012  

Hovrättslagman i Svea hovrätt 

1999  

Departementsråd näringsdepartementet 

1994 

Rättssakkunnig arbetsmarknadsdepartementet. 

 

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen