Byggbranschen strider om lösningar

2014-03-26 23:00 Elisabet Örnerborg  

Allt fler byggnadsarbetare krävs på F-skattsedel, enligt Byggnads avtals­sekreterare Torbjörn Hagelin. – Det krävs att de ska vara egenföretagare men de arbetar ofta under anställningsliknande förhållanden, säger han.

Att egenföretagarna ökar i entreprenörskedjorna beror på att bemanningsdirektivet stramades åt och likabehandlingsprincipen infördes, anser Torbjörn Hagelin. När inhyrda fick rätt till samma lön och villkor som alla andra på bygget har, krävdes byggnadsarbetarna på F-skattsedlar för att få jobb.

– Ju längre ut i kedjan, ju mer utsatta är arbetstagarna. Många är tvingade till att skaffa sig en F-skattsedel. Det krävs att de ska vara egenföretagare men de bestämmer inte sina arbetstider, de kan inte jobba hos någon annan, de är fast knutna till ett projekt, säger Torbjörn Hagelin.

Genom ett huvudentreprenörsansvar i avtalet skulle Byggnads kunna kontrollera att lön och andra ersättningar verkligen betalas, menar han. Det vill säga att den entreprenör som har direkt uppdrag av byggherren ska vara solidariskt betalningsansvarig om någon längre ned i underentreprenörskedjan inte betalar ”sina” arbetare.

De löner som huvudentreprenören skulle kunna avkrävas när en underentreprenör låtit bli att betala för utfört arbete skulle i så fall vara minimilöner enligt byggavtalet. Ett sådant system skulle fungera förebyggande, menar Byggnads, genom att bara seriösa byggföretag skulle anlitas.

– Ett huvudentreprenörsansvar skulle leda till en självsanering i branschen, säger Torbjörn Hagelin.

Men om det skulle kunna hindra de allt fler F-skattarna är mer osäkert, menar han.

– De vågar ofta inte stå upp och säga att de egentligen inte är egenföretagare.

Kravet på ett huvudentreprenörsansvar lämnades till en partssammansatt grupp i avtalsuppgörelsen förra våren. Gruppen fick till i mitten av februari i år på sig att utreda frågan. Byggnads skulle därefter kunna säga upp det treåriga avtalet.

Gruppen föreslog ökad transparens i entreprenörskedjorna och rapportering av alla som jobbar på ett bygge. Tillsammans med finansdepartementets förslag om månadsvisa skatteredovisningar (”Minskat svartarbete i byggbranschen”, Ds 2014:7) skapas därmed ordning och reda, enligt Sveriges Byggindustrier, BI.

– Alla på en byggarbetsplats ska anmälas till Skatteverket, oavsett bolagsform, svensk eller icke-svensk. F-skattarna ska också anmälas. Det stärker sund konkurrens, leder till ökad säkerhet och tydligare redovisning av entreprenadkedjorna, säger Peter Löfgren, BI:s utvecklingschef.

Men Byggnads sa upp byggavtalet för att få in ett sådant huvudentreprenörsansvar som de vill ha. Avtalet löper ut den 31 mars i år.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna