Tidningen

”Det behövs ett kollektivavtal på central nivå”

”Jag tror på parterna och att vi får ett avtal på plats. Parterna gör det på egen hand, och det tar tid när det kommer underifrån”, säger Annamaria Westregård. Foto: Johan Nilsson/TT

TEMA PLATTFORMSFÖRETAG. Ännu är det kaotiskt för plattformsarbetarnas ställning. Men Annamaria Westregård, expert på arbetsrätt och gig-ekonomi, tror att det inte dröjer länge innan arbetsmarknadens parter lyckas organisera plattformsföretagen och arbetarna.

Publicerad

Det arbetsrättsliga läget plattformsföretagen är ännu kaotiskt och oklart, eftersom flera plattformsföretag ser sina arbetare som egenföretagare och inte ser sig själva som arbetsgivare. De fungerar alltså utanför de traditionella förhandlingsstrukturerna. Annamaria Westregård, docent och lektor i arbetsrätt vid Lunds universitet, drar paralleller mellan bemanningsbranschen och gig-branschen. Hon tror att gig-branschen kommer att följa i bemanningsbranschens fotspår. Bemanningsbolagen dök upp under 1990-talet. Sedan började diskussionernas svallvågor gå höga kring den nya typen av företag och dess verksamhetsmodell. Därefter började fackförbunden kräva kollektivavtal av företagen.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →