Dubbla märken kan sänka industriavtalet

2017-02-23 00:00 Calle von Scheele  
Anders Weihe.

Avtalsrörelsen. Teknikföretagen hotar att säga upp industriavtalet om facket tar strid för dubbla märken. Diskussionen har pågått en tid i arbetsgivarleden.

Det är LO-förbundens beslut om dubbla märken i sina gemensamma avtalskrav som gett näring till ifrågasättandet av industriavtalet. Redan i höstas fördömde arbetsgivarna att LO inte bara kräver löneökningar i procent, utan också vill ha ett krontalsmärke. Det var 2,8 procent och 672 kronor för alla som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

Inom Teknikföretagen har diskussionen gått så långt att man ifrågasätter industriavtalets framtid. Förhandlingschef Anders Weihe varnar IF Metall för att ta konflikt på frågan om dubbla märken. Sker det finns inte ­industriavtalet kvar, enligt Weihe.

– För mig är det ingen stor dramatik i detta. Om industriavtalet inte levererar vad vi har kommit överens om, att det ska stärka industrins konkurrenskraft, så måste vi ha alternativ.

På twitter stöder Ikems biträdande förhandlingschef Henrik Stävberg utspelet med orden ”Industriavtalet sägs upp om IF Metall väljer konflikt”.

Andra arbetsgivare inom industrigruppen är däremot mer försiktiga och vill inte aktivt stödja förslaget. Varken Industriarbetsgivarna eller Livsmedelsföretagen har diskuterat en uppsägning. Inte heller Trä- och ­Möbelföretagen:

– Jag tycker att det är viktigt att man känner till att dessa diskussioner pågår, säger David Johansson, vd på Trä- och Möbelföretagen, som avslöjade för Lag & Avtal att diskussioner pågick, men inte inom vilka grupperingar.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer