Egen firma krav för att få flyga

2014-03-26 23:00 Elisabet Örnerborg  

Piloter som vill flyga åt Ryanair måste först registrera sig som egenföretagare. Det skrattar andra piloter åt.

Piloter som egenföretagare är helt absurt, tyckte de piloter Lag & Avtal talade med i höstas. ”Ungefär som om de ägde planen själva”, menade en.

– Vi kan inte vara egenföretagare, vi är ju piloter.

Men för Ryanairs piloter är det inget skämt. För att Ryanair ska anställa en pilot kräver bolaget att piloten först ska ha registrerat en egen firma och via den firman erbjuda sina tjänster till Brookfield Aviation som erbjuder ett kontrakt. Piloten måste använda sig av Brookfields revisorer för att hålla ordning på sina räkenskaper. Och pilotens firma ska vara registrerad med revisionsbyrån i ett bolagsregister på Irland. Först därefter kan piloten börja flyga för Ryanair.

Majoriteten av Ryanairs piloter har sådana Brookfield-kontrakt, enligt Irish Times. Det gäller även flera svenska piloter som flyger från Skavsta. De är ”falska egenföretagare”, menar en anonym pilot i Skavsta.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna