F-skatt vägen ut för många unga

2011-05-18 23:00 Elisabet Örnerborg  

Nye partiordföranden Håkan Juholt vänder sig emot att arbetslösa ungdomar tvingas starta eget för att få jobb. Lag & Avtal har undersökt om den bilden stämmer med verkligheten.

<p>I sitt tal som nyvald partiledare för Socialdemokraterna kom Håkan Juholt in på ungdomsarbetslösheten. Får ungdomarna jobb är det ofta med dåliga villkor och inte sällan mot svart betalning, sa han.</p> <p>- Eller så uppmanas man klämkäckt att starta eget företag - kanske diska på någon krog, men inte som anställd utan som egen företagare med F-skattsedel. Så kringgås både arbetsrätt och kollektivavtal, sa Håkan Juholt.</p> <p>Lag & Avtal har granskat statistiken. Krisåret 2009 startade närmare 60 000 företag i Sverige, en </p> <p>ökning med tre procent jämfört med föregående år, enligt rapporten "Nyföretagandet i Sverige 2009". En fjärdedel av de nya företagen startades av personer upp till 30 år.</p> <p>Ungdomarnas företag fanns dock inte i krogsvängen, utan i branscher som förlag, radio, tv, film, telekommunikation, programmering, information, kultur, nöje och fritid.</p> <p>Skatteverkets statistik visar inte heller att just ungdomar skulle söka sig ur arbetslöshet med hjälp av F-skatt, inte mer än någon annan åldersgrupp i alla fall. Andelen ungdomar upp till 25 år har hållit sig på knappt tio procent av de nyregistrerade F-skattarna under de senaste fem åren.</p> <p>Inför valet 2006 ville Alliansen göra det enklare för folk att starta egna företag och trodde också att med fler F-skattare skulle det bli fler jobb. </p> <p>Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund såg det som en fördel för sina medlemmar. </p> <p>"Att kunna utöva sitt yrke fritt och vara sin egen, utan att vara anställd, ser vi som enbart positivt, sa hon i Lag & Avtal nummer 6 2006. LO:s dåvarande avtalssekreterare Erland Olauson sågade däremot idén. En sådan förändring skulle innebära att arbetstagarbegreppet måste ändras, menade han.</p> <p>2009 ändrades reglerna för att få F-skattsedel. Kravet på flera oberoende uppdragsgivare togs bort.</p> <p>Dan Holke, LO-TCO Rättsskydd, påpekar att F-skattare, trots uppluckringen i reglerna, fortfarande kan anses vara arbetstagare. Det gäller att skilja på det skatterättsliga och det arbetsrättsliga.</p> <p>-F-skattsedel får du som en ambition inför framtiden. I arbetsrätten däremot gäller det att ta reda på hur det har varit, säger Dan Holke.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer