Gymnasiet ansåg att rektorn skulle ha lägre skadestånd eftersom han uttalat sig i medier och på så sätt gjort sig omöjlig för potentiella arbetsgivare. Skolan ansåg också att han kommit in med sitt krav för sent. Anders Karlsson hade krävt ytterligare 11 månadslöner i ekonomiskt skadestånd som han ansåg sig ha rätt till. I slutet på januari kom domen. Anders Karlsson vann i Arbetsdomstolen igen.
– Det viktiga är att jag får mina pengar. Jag har inte varit det minsta orolig. Dessutom har skolan sålts till kommunen, säger han.
Du fick sparken för att du lagt ut utmanande bilder på din Facebooksida och för att du där var med i några grupper som hade sexanspelningar. Har du kvar din Facebooksida?
– Jag har kvar min Facebooksida. Inte har min syn förändrats. Det där var trams. Alla har lite lättklädda semesterbilder på Facebook.
Är du mer försiktig med vad du lägger ut på sidan nu?
– Nej, det var säkert någon annan anledning till att de ville säga upp mig. Jag var med i hundra olika grupper på Facebook, ett fåtal hade något om sex i namnet. Alla som känner till Facebook vet att egentliga sexsidor är förbjudna. Att jag hade elever som vänner på Facebook är inte heller konstigt. Många rektorer och lärare har det.
Har du lyckats få något nytt jobb?
– Jag är arbetslös.
Gymnasiet anser att du får skylla dig själv för att du är arbetslös eftersom du vänt dig till pressen.
– Det är pressen som vänt sig till mig. Arbetsgivaren gick igenom allt på min jobbdator, de kontrollerade all min datatrafik under ett år. Den där bilden där jag är utklädd till kvinna, som diskuterades så mycket, hade legat där i fyra år utan att någon reagerat tidigare. Det enda de hittade var att jag varit inne på Facebook 110 gånger. Det räknade advokaten Toivo Öhman ut motsvarade 0,8 gånger per dag. Dessutom hade jag fria arbetstider.
Försöker du få jobb?
– Jag skickade iväg fem jobbansökningar i går. Just nu är det kärvt med lärarjobb, i alla fall här i Luleå. Jag har kanske något arbete på gång, men det blir nog inte som lärare utan något med integration.
Ligger den här processen dig i fatet?
– Jag är misstänkliggjord. Folk tänker att något måste jag ha gjort, att jag är pervers eller har någon läggning. Att vara arbetslös länge är också lite skumt. Dessutom tillhör jag kategorin äldre män, jag är 59 år, det är en kämpig ålder när man hamnar i en sådan här situation, säger Anders Karlsson.
Arbetslösheten var inte rektorns fel
* Arbetsdomstolen ogiltigförklarade uppsägningen av rektorn, AD 25/2012. Skolan ”köpte ut” honom. Det skulle ha kostat skolan maxbeloppet, 32 månadslöner. Skolan betalade honom för 21 månader. Efter att Arbetsdomstolen ogiltigförklarat uppsägningen ville Anders Karlsson ha skadestånd för de återstående 11 månaderna. Skolan ansåg att det kravet var preskriberat och att Anders Karlsson dessutom inte hade gjort vad han kunnat för att minimera skadan.
* Det följer av allmänna skadeståndsrättsliga principer att den uppsagda ska försöka begränsa skadan som han eller hon vållats. I en tidigare dom Arbetsdomstolen hänvisar till, AD 123/97, var det rätt att neka en person ekonomiskt skadestånd då han låtit bli att ta ett anvisat jobb under tiden han var arbetslös. Rektorn kom inte för sent med sitt krav och det finns inte något skäl att minska det ekonomiska skadeståndet, avgör Arbetsdomstolen.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.