Facket: Vårt förslag är win-win

2014-11-19 23:00 Carl von Scheele  
Peter Hellberg, Unionen.

Peter Hellberg, vice ordförande i Unionen, tillbakavisar påståendet att PTK enbart erbjuder näringslivet småsmulor i utbyte mot den miljard årligen som kompetensstiftelserna behöver.

– Själva kompetensutvecklingssystemet ger arbetsgivarna stora positiva effekter i och med att utbudet av kompetenta personer bland de arbetssökande blir bättre. Det ska arbetsgivarna räkna in när de bedömer vad de får av systemet.

– Vi ser en win-win-situation. Inte nog med att arbetsgivarna får det lättare att rekrytera, den enskilde får bättre möjligheter till arbete och samhället tjänar på att rätt person finns på rätt plats.

Unionen tog för en tid sedan initiativet till kontakter med den nya regeringen för att få fortsatt politiskt stöd till kompetensstiftelserna.

I ett pressmeddelande uppmanades nya arbetsmarknadsministern Ylva Johansson att ge garantier till en fortsättning av det arbete som Alliansregeringen inledde. ”Det finns färdiga förslag på hur vi ska få det att fungera och regeringen har en viktig roll för att få det på plats”, skrev Unionen.

Förbundet upprepade budskapet i ett pressmeddelande när statsbudgeten lades fram.

Peter Hellberg avslöjar att PTK redan har förankrat frågan med S och MP när de var i opposition. Men några formella möten med den nya bemanningen i kanslihuset har ännu inte genomförts när detta skrivs.

– Nej, det får ske under mandatperioden.

Peter Hellberg konstaterar också att PTK inte alls är avvisande till en diskussion med Svenskt Näringsliv om hur kompetens kan bakas in i turordningsreglerna.

– Vi behöver hitta en metod så att inte subjektiva skäl avgör varför vissa individer får stanna och andra måste gå vid driftsinskränkningar. Om det finns objektiva skäl till uppsägningen har den enskilde lättare att hitta nytt arbete. Det är en knutpunkt i förhandlingarna.

– Men jag har inte sett något förslag till lösning där kompetensbegreppet ligger till grunden för bedömningenpå ett seriöst sätt.

Medan arbetsgivaren helt vill förändra spelreglerna för turordningen vid driftsinskränkningar är PTK enbart berett att via beskrivningar av den lokala förhandlingsprocessen i avtalet lyfta fram kompetensens betydelse för turordningen.

Carl von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna