”Folk mådde inte bra, det förstod man så fort man satte sig i fikarummet”

2015-12-18 11:02 Fredrik Nejman  

Solen skiner över Stortorget i Växjö. Framför landshövdingens residens packar de lokala bönderna upp närproducerat som ska säljas på Matdagarna. Bakom residenset, på Kronobergsgatan 9, ligger böndernas egen konsultbyrå – LRF Konsult. En gång det givna valet för alla skogs- och lantbrukare i Växjöregionen. I dag en sargad byrå som på kort tid tappade många av sina kunder.

– Ja, kunderna bryr ju sig inte om vilket företag de anlitar. Det är ju konsulten de vill ha. Byter konsulten arbetsplats följer ofta kunden med, säger Anna-Karin Håkansson, en gång framgångsrik jurist på Kronobergsgatan.

I dag sitter hon i företagsbyn i det nedlagda regementet I 11, en bit utanför centrum. ”Merit Ekonomi & Juridik” står det på dörren. Här jobbar tolv före detta anställda på LRF Konsult i Växjö.

Det går bra och de är nöjda. Men resan dit har varit tuff.

– Det var Davids kamp mot Goliat, säger Marie Johansson, auktoriserad redovisningskonsult på Merit.

Kampen började för fem år sedan.

I ena ringhörnan LRF Konsult, Sveriges största konsultbyrå för småföretagare med 75 000 kunder, 1 300 anställda och miljardomsättning. I den andra, tolv före detta anställda som valt att sluta och starta eget.

LRF Konsult anklagade gruppen för att både ha varit illojala och stulit före­tagshemligheter. 10 340 000 kronor ville LRF Konsult ha i skadestånd som kompensation.

Men det slutade med att de själva fick betala flera miljoner i rättegångskostnader.

Men vad var det egentligen som hände? Vad fick en grupp anställda att säga upp sig med några timmars mellanrum? Och vad fick LRF Konsult att stämma ett dussin trotjänare?

Vi backar bandet till mars 2010.

Det råder febril aktivitet bland de 23 anställda på LRF Konsult i Växjö. Redovisningsekonomerna jobbar för högtryck. Helger och kvällar också.

– Mellan februari och juni är arbetsbelastningen stenhård. Det är årsbokslut och deklarationer. Och det gäller att hinna med allt i tid. Vi jobbade både helger och sena kvällar. Vi gav 150 procent, säger Marie Johansson.

Men LRF Konsult i Växjö gick ändå inte så bra som ägarna ville. Pressen på de anställda ökade och en stor omorganisation drog ned stämningen.

– Folk mådde inte bra. Det förstod man så fort man satte sig i fikarummet. En del mådde riktigt dåligt, säger Anna-Karin Håkansson.

De anställda tyckte att de slet och gjorde mer än vad man kunde begära. Men ändå var arbetsgivaren aldrig riktigt nöjd.

Då, när trycket är som hårdast, aviserar ledningen sina planer:

Tre redovisningsekonomer ska bort i Växjö.

– Det var droppen. Vi jobbade och slet och nu skulle vi jobba ännu hårdare när tre skulle bort, säger Marie Johansson och slår ut med armarna.

Men hon bet ihop.

– Jag ville göra klart allt för mina kunder. Jag kunde inte bara säga upp mig och lämna dem i sticket mitt i deklarationer och årsredovisningar. Jag ville vara lojal både med kunderna och min arbetsgivare. Hade jag velat sätta LRF Konsult på pottkanten hade jag sagt upp mig då.

Marie Johansson hade då jobbat nio år på LRF Konsult och började fundera på att söka sig till bankbranschen där hon jobbat tidigare.

Kollegan Anna-Karin Håkansson funderade inte på att söka ett nytt jobb. För henne hade alltid den stora drömmen varit att starta eget.

– Jag var ganska långt kommen i mina funderingar redan innan jag kände att allt började koka på LRF Konsult.

I början av juni 2010 hade hon definitivt bestämt sig. Nu fick det räcka med LRF Konsult.

– Jag försökte få kontakt med min resultatenhetschef och boka ett personligt möte. Men han hade inte tid på hela veckan så det fick bli via telefon.

Vad hände?

– Jag var väldigt rak och sa att jag säger upp mig och att min ambition var att starta egen verksamhet. Han önskade mig lycka till. Jag skötte det snyggt och fick ett vettigt bemötande tillbaka, säger Anna-Karin Håkansson.

Men snart var bemötandet något helt annat.

När uppsägningarna kom i tät följd under en dag kom LRF Konsults ledning från Stockholm med dåvarande vd:n, tidigare ishockeystjärnan Jonas Bergqvist, ned till Växjö.

Nu skulle det bli ordning och reda. Alla förhördes.

– Affärsområdeschefen spände ögonen i mig och sa att jag hade fem dagar på mig att överväga mitt beslut, annars skulle det bli en polisanmälan.

Hur reagerade du?

– Man kanske inte är jättekaxig i ett sånt läge, men jag frågade ändå på vilken grund jag skulle bli polisanmäld. ”Det måste du begripa”, sa han. ”Det här är inte ett lagligt beteende.”

Anna-Karin Håkansson fortsatte att jobba på och ett par dagar senare kom kontorschefen in på hennes rum. Hon säger att hon minns händelsen i detalj som det vore i går.

– Han stängde dörren bakom sig och sa: ”Har du något nummer du kan ringa?” Jag fattade ingenting, verkligen ingenting. Jag som ändå jobbar med juridik förstod inte ens vart det var på väg. Jag svarade ... min familj, min man, mor och far.

Han lyssnade knappt utan fortsatte:

– ”Jag vill att du reser dig från stolen och jag vill att du gör det nu. Du lägger mobiltelefonen på bordet och rör ingenting. Ta inte med någonting härifrån. Jag följer dig till dörren.” Han stod vid min dörr så jag kunde inte ens avsluta det jag höll på med. Jag lade ned allt och han eskorterade mig till ytterdörren och öppnade. Han sa ”Adjö” och stängde.

Anna-Karin Håkansson var utslängd från sin arbetsplats. Chockad med tårarna rullande nerför kinderna kom hon ut på Kronobergsgatan. Hon hade ingen telefon, men visste var en av de sista telefonkioskerna fanns.

– Den första jag ringde var juristchefen, som satt på LRF Konsult i Kalmar. Jag grät ut som den värsta tonåringen. Han var bestört och sa att han visste att jag skulle bli arbetsbefriad, men hade gjort vad han kunde för att stoppa det.

Några dagar senare damp det ner ett brev i familjen Håkanssons villa i Ryssby:

”Du är arbetsbefriad under din uppsägningstid.”

Ett motsvarande brev hade en av gruppcheferna, Per Jonsson, fått. Ingen annan.

De övriga tio som sagt upp sig på Växjökontoret jobbade kvar. Nästan alla till den första september 2010.

Flera av dem funderade på vad de skulle göra efter LRF-tiden.

Marie Johansson sökte ett nytt jobb.

– Min första tanke var att få ett nytt fast jobb, inte att bli egenföretagare, säger hon.

Några funderade på att växla upp på heltid på lantbruket de drev vid sidan av.

– Under de här sommarmånaderna fanns det absolut ingen organiserad plan på att vi skulle jobba ihop, vilket LRF Konsult påstått.

Och det var den tron som fick dem att stämma samtliga tolv före detta anställda i juni 2011.

Då hade de tolv kollegerna varit i gång med Merit Ekonomi & Juridik sedan hösten 2010. Bolaget, som fungerar som ett marknadsföringsparaply för de tolv som alla har egna firmor, fick LRF Konsult att se svart.

Den största anledningen stavades naturligtvis pengar. En stor del av LRF Konsults kunder valde att flytta med konsulterna. Och det som för ett år sedan tett sig omöjligt hade skett. LRF Konsult var plötsligt inte störst i stan. I stället hade Merit, med tolv tidigare anställda, vuxit sig starkast. Ungefär som om Smålandsposten plötsligt hade fler läsare än Aftonbladet.

Chockartat för LRF Konsult i Växjö.

Illojalt, dundrade LRF Konsult mot avhopparna.

– Du kan aldrig tvinga en kund att välja vem de ska anlita. Många av konsulterna hade ju jobbat länge med sina kunder, kände dem väl, hade varit hemma hos dem. Det är ju personen du anlitar, inte företaget. När medierna rapporterade om att många sagt upp sig ringde många kunder och undrade. De ville veta vad som skulle hända, säger Anna-Karin Håkansson, som betonar att hon själv som jurist inte har så många fasta kunder.

– Jag jobbar mest med engångsuppdrag, att förrätta ett arvsskifte, en skilsmässa eller så får jag förordnanden från tingsrätten som god man eller för att genomföra en försäljning, säger Anna-Karin Håkansson.

Att en tvist där ens tidigare arbetsgivare säger att man både brutit mot lagen om företagshemligheter och lojalitetsplikt kan dra ut på tiden vet Anna-Karin Håkansson, Marie Johansson och de andra på Merit mer än väl.

I deras fall tog det 4,5 år.

– Stundtals har det varit traumatiskt, säger Anna-Karin Håkansson.

Marie Johansson, fortsätter:

– Utan varandras stöd hade vi aldrig orkat. Att slåss själv mot en bjässe som LRF Konsult orkar ingen.

Det var först i mars 2014, fyra år efter det som Marie Johansson beskrev som droppen som fick bägaren att rinna över, som förhandlingarna i Växjö tingsrätt ägde rum. Det var nästan tre år efter att LRF Konsult stämt sina tidigare tolv anställda.

Förhandlingarna pågick i en hel vecka.

LRF Konsult försökte föra i bevis att de tolv redan under sina sista månader som anställda började förbereda sig för att starta konkurrerande verksamhet. Den påstådda illojaliteten och utnyttjande av företagshemligheter värderade LRF Konsult till 10,3 miljoner kronor.

En summa som Anna-Karin Håkansson har svårt att förstå:

– Deras bevisning var jag förvånad över som jurist. Den var enligt min uppfattning alldeles för dålig, skrattretande. Och deras uträkning var lika illa.

Men helt lottlösa blev inte LRF när den 52-sidiga domen avkunnades fredagen den 4 april i fjol.

Två av medarbetarna dömdes. Men inte för att de åsamkat LRF Konsult någon ekonomisk skada, enligt tingsrätten, utan för att de bröt mot FHL, Lagen om skydd för företagshemligheter och mot den avtalsbundna lojalitetsplikten som finns så länge man är anställd.

En medarbetare hade kopierat kundregistret till ett usb-minne och fick betala 100 000 kronor i allmänt skadestånd för att ha varit illojal och brutit mot FHL, lagen om företagshemligheter.

En annan medarbetare hade tagit kontakt med en revisor för att köpa ett lagerbolag för att starta Merit, medan han fortfarande var anställd. För det fick han böta 25 000 kronor för att ha varit illojal mot LRF Konsult.

– Det känns nästan som de domarna var lite plåster på såren för LRF Konsult. Att de skulle få något. Men jag tycker ändå de är märkliga med tanke på att kopieringen till usb-minnet var en rutin som gjordes vid varje fakturering, säger Anna-Karin Håkansson.

Den dömde, Per Jonsson, som jobbade 28 år på LRF Konsult som redovisningskonsult, är av samma mening:

– Jag trodde faktiskt inte jag skulle dömas. Jag hade rent mjöl i påsen. När domen kom blev jag chockad, men det lade sig ganska snabbt. Till skillnad mot Anna-Karina så var aldrig ledningen otrevlig mot mig. Men jag tror det handlar om kön. De vågade inte ge sig på mig.

LRF Konsult överklagade domen i Växjö tingsrätt till Arbetsdomstolen. I december i fjol meddelade AD att inte ge prövningstillstånd.

En lättnad för de tolv stämda.

– Det var ett bevis för att deras bevisning inte höll. Det visade att den lilla kan vinna mot den stora, säger Anna-Karin Håkansson.

Både tingsrättsdomen och AD:s beslut var en stor besvikelse för LRF Konsult. På kontoret i Växjö vill inte kontorschefen Teresa Nordling uttala sig utan hänvisar till Linda Ternstedt, kommunikationschef på LRF Konsult. Efter att ha sökt Linda Ternstedt flera gånger på telefon och mejl får Lag & Avtal följande svar vi mejl:

”Ledsen, det har inte varit lätt att få tag på mig. Får tyvärr även meddela att vi inte har några kommentarer kring det du frågor kring att ge.”

Har ni lagt historien bakom er?

– Ja, sakta men säkert börjar det lägga sig lite. Men alla har mått fruktansvärt dåligt. Stan är liten, alla vet vilka de tolv är. Man har hela tiden mötts av frågor, ”Hur går det”, Vad händer?” säger Anna-Karin Håkansson.

Nu vet alla.

Och de som har glömt påminns om de besöker Merit.

På fikarummets anslagstavla hänger kopior på två artiklar.

Rubrikerna lyder:

”LRF Konsult åkte på miljonsmäll”.

”Miljonsmäll ligger fast”.

Detta har hänt

2010: Vintern/våren

LRF Konsult i Växjöregionen visar minussiffror. En omorganisation har påbörjats. Missnöjet gror bland personalen och kulmen nås när tre redovisningskonsulter sägs upp på Växjökontoret.

2010: Juni/juli

Tolv av 23 anställda på LRF Konsult i Växjö säger upp sig. Många under samma dag.

Anna-Karin Håkansson och Per Jonsson är tydliga med att säga att de ska starta eget. De arbets­befrias då under uppsägningstiden.

2010: 1–3 september

Anställningen har upphört för de flesta och det hålls ett par möten för att starta ett bolag som ska konkurrera med LRF Konsult.

2010: Oktober

Merit Ekonomi & Juridik AB startar sin verksamhet som direkt konkurrent till LRF Konsult. Bolaget fungerar som paraplyföretag som sköter marknads­föring och tillhandahåller lokal för de tidigare LRF Konsult-anställda som driver själva rådgivningsverksamheten i separata egna företag.

2011: Juni

LRF Konsult stämmer de tolv före detta anställda i Växjö tingsrätt för brott mot lojalitetsplikten och lagen om skydd för företagshemligheter. De kräver ett skadestånd på 10 340 000 kronor som ska betalas solidariskt av de tolv avhopparna.

2014: April

Efter en veckas förhandlingar faller tingsrättens dom. Tio av de tolv frias helt.

Per Jonsson, som kopierat ett kundregister på usb-minne dagen innan han sa upp sig, döms till 100 000 kronor i allmänt skadestånd. Han hävdar att han alltid gjort så inför fakturering och inte kopierat registret till en egen dator.

Tingsrätten anser att det är ett brott, men att inte LRF Konsult kunnat bevisa att de lidit någon ekonomisk skada. Han döms till allmänt skadestånd efter att ha brutit mot lojalitetsplikten och lagen om företagshemligheter.

Hans kollega döms till 25 000 kronor i allmänt skadestånd för att brutit mot lojalitetsplikten för att ha förberedd bolagsbildningen för Merit Ekonomi & Juridik under pågående anställning.

2015: September

Samtliga tolv avhoppare jobbar fortfarande på Merit.

Fredrik Nejman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen