Företag vill realtidsövervaka sina anställda

2016-05-25 23:00 Lena Gunnars  

Integritetsskydd. Elektrikerförbundet ser hur företagen har gått från elektroniska körjournaler till att vilja realtidsövervaka anställda.– De här systemen blir allt vanligare, säger förhandlingschefen Urban Pettersson.

Integritetsskydd var ett starkt krav från fackförbunden inom 6F under avtalsrörelsen. Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson är extra nöjd med att ha fått in en förstärkt förhandlingsregel om personlig integritet i installationsavtalet.

När nya elektriska övervakningssystem som gps införs, eller syftet med användningen förändras, måste arbetsgivaren förhandla med facket.

– Tidigare var arbetsgivarna bara skyldiga att förhandla med oss vid införande av nya elektroniska system. Även om arbets­givaren anser att det bara rör sig om en smärre förändring, säger Urban Pettersson.

När han får höra att Unionen helst vi se en lagstiftning säger han:

– Vi kan bara konstatera att det inte finns någon lag. Utifrån den utgångspunkten konstaterar vi att problemet sköljer över våra medlemmar. Vi är glada att vi var förutseende under avtalsförhandlingarna 2010 och införde en förhandlingsregel om detta redan då, säger Urban Pettersson.

Många elektriker arbetar med elektroniska körjournaler. Via dem kan arbetsgivaren se hur långt elektrikern kört under sitt arbetspass och var hon eller han har varit. Körjournalerna har ett antal extrafunktioner som facket ser som problematiska ur integritetssynpunkt. Urban Pettersson uppskattar att förbundet haft ungefär 400 förhandlingar på avtalsområdet på 20 000 medlemmar sedan 2010.

– Detta är alltså inget problem som är sparsamt förekommande. Vi upplever att det blivit en ökning av de här systemen. Priset har gått ner och arbetsgivarna har velat göra större ingrepp än tidigare. För sex år sedan var det körjournalerna som diskuterades. Nu har företagen en önskan om realtidsövervakning, säger Urban Pettersson.

Ulf Nordström, biträdande förhandlingschef på Elektriska Installatörsorganisationen EIO, anser att det är viktigt för företagen att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Många av EIO:s medlemmar installerar den här typen av system hos sina kunder.

– Vår bransch ser också fördelar med dem. Särskilt företag med många serviceuppdrag tycker att det är bra att kunna se var deras bilar befinner sig. De vill kunna ge så snabb hjälp som möjligt till kunden och skicka bilen som råkar vara närmast, säger Ulf Nordström.

Förhoppningen hos båda parter är att förhandlingsreglerna i det nya avtalet ska säkerställa de anställdas integritet.

– Samtidigt ska de inte hindra arbetsgivarna från att dra nytta av den tekniska utvecklingen, säger Ulf Nordström.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer