"Förslaget stänger ute många människor"

2008-02-28 09:32 Pontus Ohlin  

Förra regeringens särskilde utredare i diskrimineringsfrågor, Masoud Kamali, sågar lagförslaget. - Jag ser ingenting som är positivt med det. Tvärtom, säger han.

Under sin tid som regeringsutredare hade Masoud Kamali en central kontroversiell teori som väckte stort rabalder. Han utgick ifrån att den etniska diskrimineringen var strukturell, något som genomsyrade hela samhället, och för det stötte han på hårt motstånd från såväl forskare som politiker.

Masoud Kamali är idag professor i socialt arbete vid Mittuniversitet och vid Centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet. Han står dock fast vid sina åsikter och har ännu inte sett något lagförslag som ger anledning till optimism, inte heller det här.

- När regeringen ställer sig positiv till positiv särbehandling på grund av kön, men inte etnicitet, stänger man dörren för de institutioner och arbetsplatser som vill motverka en seglivad, strukturell och institutionell diskriminering, säger han.

Detta, menar han, utgör integrationens främsta hinder.

Frånvaron av åtgärder mot negativ särbehandling på grund av etnicitet.

Däremot ser han dagligen prov på hur personer med svensk bakgrund - "majoritetssamhället" - blir positivt gynnade i samband med arbete, utbildning, bostad, anställningsintervjuer och karriärmöjligheter med mera.

- Det finns otaliga forskningsrapporter om diskriminering på grund av etnisk bakgrund på arbetsmarknaden i Sverige, men regeringen väljer att strunta i dem och ideologisera frågan genom att deklarera att "positiv etnisk diskriminering bör inte förekomma".

- Detta problem, som hindrar integrationen mer än allt annat, visar på okunskap eller illvilja hos regeringen. Ett kategoriskt förnekande av förekomsten av strukturell diskriminering, såsom regeringen gör, är direkt skadlig för integration och stänger ute många människor med invandrarbakgrund.

Han tycker också att undantagsreglerna vid anställning är dunkla och lämnar i många fall "utrymme för arbetsgivare att diskriminera med hänsyn till exempelvis 'arbetets natur' eller andra 'särskilda villkor'".

- Lagförslaget säger att arbetsgivaren är skyldig att lämna uppgifter om meriter, men ingenting om skyldigheten att annonsera tjänsten och utsätta den för öppen konkurrens.

Pontus Ohlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer