Hen-vägran kan kosta yrkeslegitimation

2022-05-25 16:27 Mattias Davidsson  
kolinspektionen har fått ögonen på fallet och granskar huruvida en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd, LAN, är motiverad. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

DISKRIMINERING. Det omskrivna fallet där en grundskollärare vägrade säga “hen” kan komma att få en fortsättning i Lärarnas ansvarsnämnd. I en prövning riskerar den avskedade läraren ytterst att även förlora lärarlegitimationen.

Eleven och dennes vårdnadshavare var tydliga: de ville att skolan skulle benämna eleven som “hen”. Trots det använde läraren ett könsspecifikt pronomen i klassrummet istället.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, utredde fallet och fann det klarlagt att eleven blivit utsatt för diskriminering.

– I en skolklass pratar man med och om varandra hela tiden. Eleven och vårdnadshavarna har varit tydliga från första dagen med att eleven ville bli kallad hen, säger Claes Lundstedt som är pressansvarig på DO.

För att slippa hamna i domstol beslutade skolan att betala eleven 150 000 kronor i diskrimineringsersättning. Grundskolläraren, som av privat övertygelse vägrade rätta sig, avskedades. Fallet har blivit omskrivet. Läraren har berättat i olika tidningar att hennes kristna tro och farhågan att eleven skulle drabbas av så kallad könsdysfori har varit vägledande för hennes beteende.

Nu visar det sig att ärendet kanske inte är helt utagerat. Skolinspektionen har fått ögonen på fallet och granskar huruvida en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd, LAN, är motiverad.

– Först gör Skolinspektionen en utredning hur vi själva bedömer det. Därefter kan vi komma att  lämna ärendet till LAN. Men om det blir så är för tidigt att säga, säger Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen.

LAN, som är ett självständigt beslutsorgan, prövar om lärare misskött sig och bör få en varning eller rent av berövas lärarlegitimationen. Nämndens ordförande och ledamöterna utses av Regeringen. Ordföranden ska vara domare eller ha sådan erfarenhet. De övriga ledamöterna ska ha särskild sakkunskap och erfarenhet från skolans värld.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer