Hon är Sveriges Ingenjörers nya förbundsjurist

2012-12-12 23:00 Birgitta Ländin  
Agneta Bern

Agneta Bern, som varit jurist på LO-TCO Rättsskydd, har rekryterats som förbundsjurist till Sveriges Ingenjörer.

Vad kommer du att göra på det nya jobbet?

– I stort sett samma sak som jag gör nu, men med skillnaden att jag som förbundsjurist blir en del av en organisation, vilket jag tror kommer att ge mig en del nya perspektiv. I dag kommer jag ju in som extern konsult. Sveriges Ingenjörer är en aktiv organisation som växer mycket och som gärna engagerar sig i samhällsdebatten. Det är något jag gärna blir en del av.

Vilka trender ser du inom arbetsrätten i dag?

– Jag tycker att klimatet på arbetsmarknaden har hårdnat betydligt, till exempel sker ett allt större ifrågasättande av kollektivavtalen från arbetsgivarhåll. De ifrågasätter klausuler på ett sätt som inte gjordes förut. Vad det beror på vet jag inte, men kanske ett generationsskifte. De som en gång ingick avtalen är inte kvar.

Hur påverkas ditt arbete av att vi är på väg in i en fördjupad lågkonjunktur?

– Arbetsrättsjuristens jobb blir ju mycket mer inriktat på att tillvarata medlemmarnas basala intressen i en lågkonjunktur. Arbetsuppgifterna kretsar då mer kring obestånd, konkurs, företagsrekonstruktioner och att driva in löner åt medlemmarna.

Vad blir nytt för dig på Sveriges Ingenjörer?

– En skillnad mot det arbete jag har nu är att jag kommer att jobba med egenföretagare, inte bara med anställda. Sveriges Ingenjörer har även en service för ingenjörer som driver eget. Helt nytt är dock inte detta för mig, eftersom jag tidigare i min karriär har arbetat tio år på en advokatbyrå.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna