Hon prisas för uppsats om yttrandefrihet

2014-01-29 23:00 Ann Norrby  

Grattis Elin Schmid till förstapriset i Arbetsrättsliga föreningens uppsatstävling.

Uppsatsen heter ”Yttrandefrihet inom anställningsförhållandet i ljuset av ny praxis från Europadomstolen”.

Varför valde du det ämnet?

– När jag skrev uppsatsen förra sommaren var frågan så aktuell. Diskussionerna om Arbetsdomstolens bedömningar av yttrandefriheten för en bloggande polis och undersköterskan på Södertälje sjukhus pågick för fullt.

Vad är din slutsats?

– AD hänvisar inte så ofta till Europakonventionen. Men om man jämför de olika domstolarnas sätt att resonera, så får jag intrycket att Arbetsdomstolens praxis skulle stå sig vid en prövning av Europadomstolen. Min förhoppning är att AD i framtiden kontinuerligt kommer att tillämpa artikel 10 och dess tillhörande praxis uttryckligen, Europakonventionen har trots allt ställning som lag i Sverige.

Vad gör du nu?

– Jag är notarie på Förvaltningsrätten i Stockholm. Jag trivs väldigt bra här och skulle kunna tänka mig att vara kvar när jag blir färdig. Eller att arbeta med arbetsrättsliga frågor på en advokatbyrå.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Kanske köpa något till min nya lägenhet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer