”Ibland går det tufft till"

2022-05-03 15:28 Kamilla Kvarntorp  

TEMA FÖRHANDLINGAR. Tonen mellan parterna kan variera under arbetsrättsliga förhandlingar. Bäst blir resultatet om det finns en respekt för att de företräder olika intressen. Det är företrädare för fack och arbetsgivare eniga om.

– Ibland går det rätt tufft till – det förekommer att det skriks och att dörrar stängs med slammer. Men i de allra flesta fall är det en rimlig samtalston. Det finns en förståelse och respekt för att parterna företräder olika intressen och att de har en gemensam skyldighet att söka lösningar på de problem som finns, säger Medlingsinstitutet före detta generaldirektör Claes Stråth, som också varit förhandlingschef på Kommunförbundet, som i dag är en del av SKR.

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog, som har arbetat med förhandlingar i nästan 20 år, understryker att en duktig förhandlare kan skilja på sak och person. Han tycker att bilden av en bra förhandlare är en annan i dag än tidigare.

– Förr var sinnebilden att en förhandlare skulle vara tuff, hård och bestämd. Men det handlar om att vara inlyssnande. Förklara, inte argumentera, varför en viss fråga är viktig för oss. Och att försöka förstå, ställa många öppna frågor till motparten för att förstå hur de tänker, säger han.

 

 

Enligt Transportföretagens förhandlingschef Annika Nordin händer det fortfarande att fackliga företrädare försöker skrämmas genom att vara högljudda och dra långa historier om alla skadestånd de ska hämta hos arbetsgivarorganisationens medlemmar i samband med tvisteförhandlingar.

– Men den kulturen är på utdöende. Vägen till en lyckad förhandling är att lösa ett problem som har uppstått. Det sker sällan konstruktiv problemlösning om parterna tappat respekten för varandra, säger hon.

Kamilla Kvarntorp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer