”Jag var nyfiken på offentlig arbetsrätt”

2020-08-25 00:00 Elisabet Örnerborg  
Tina Nordenbrink tycker att det ska bli roligt att bygga upp närmare relationer med SKR:s fackliga motparter.

Anställningsintervjun. Tina Nordenbrink, arbetsrättsjurist, hann bekanta sig med de närmaste kollegerna på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, innan det i början av mars blev dags att jobba hemifrån på grund av pandemin. I juni företrädde hon Ystads kommun i anställningsskyddsmålet om tornväktaren.

Var målet om tornväktarens anställning din första domstolsförhandling på det nya jobbet?

– Ja, det var mitt första mål för SKR som inte blev förlikt och som ledde till huvudförhandling i Arbetsdomstolen.

Du hade en hr-person på varsin sida om dig i domstolen, hur kom det sig?

– De hade inte varit i Arbets­dom­stolen förut. De ville se och höra. Jag sa till dem att de gärna fick sitta bredvid mig. Bra för mig också att de finns till hands, de är ju insatta.

Hur kom det sig att du intresserade dig för arbetsrätt?

– I mitt då­varande jobb som hr- och redovisningskonsult läste jag ledarskap och organisation på Växjö universitet och i den kursen fanns det ett intressant avsnitt om arbets­rätt. När jag sedan började på juristlinjen, jag hade egent­ligen alltid velat bli jurist, läste jag specialkursen i arbetsrätt och processrätt. Jag skrev också examensuppsatsen inom arbetsrätt, Övergång av verksamhet – innebörden av arbets­tagares rätt att motsätta sig en övergång.

Varför valde du arbetsgivarsidan?

– Det var lite av en slump. Jag ville processa och när tjänsten som processjurist hos Transportföretagen dök upp sökte jag den. Att processa för arbetsgivarsidan är intressant eftersom det är arbetsgivarna som har bevisbördan.

Vad fick dig att gå från privat till offentlig sektor?

– Jag ville bredda min kompetens inom arbetsrätten. Jag var nyfiken på hur det fungerar inom offentlig arbetsrätt. Här är det andra typer av avtal och det är politiskt styrda organisationer. Hos Transportföretagen processade jag mestadels, här på SKR ingår både centrala tvisteförhandlingar och domstolsprocesser i mina arbetsuppgifter. Jag har också fått sitta med för SKR i referensgruppen till Vissel­blåsar­utredningen, det var läro­rikt.

Vad ser du fram emot att göra i jobbet på SKR?

– Det ska bli roligt att bygga upp lite närmare relationer med de många fackliga motparterna. Jag vill fortsätta lära mig mer och komma in i arbetet med hjälp av mina kompetenta och trevliga kolleger. Nästa huvud­förhandling är i september i tingsrätten, det handlar om ett avskedande.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer