Justitieministern: Ett angrepp på rättsväsendet

2014-12-01 14:52 Tiina Demargne  

- Det är ett angrepp på rättsväsendet och på rättsväsendets principer. Så kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S) sprängdådet mot Rättscentrum i Malmö.

Han besökte, enligt Sydsvenskan, bombplatsen på måndagen. Rättscentrum på Porslinsgatan inrymmer en sal där häktningsförhandlingar brukar hållas och Malmö tingsrätts säkerhetssal.

Okända gärningsmän sågs sent på söndagskvällen placera föremål utanför entrén. Ett par minuter senare inträffade explosionen och tryckvågen krossade entrén till tingsrätten och fönsterrutor i närliggande kvarter. Polisen larmades strax före 23.30-tiden.

- Man ska akta sig för att spekulera alltför mycket om bakgrunden till detta. Men vi har haft en lång rad av både sprängningar och skjutningar. Inte bara i Malmö, utan över huvud taget i landet. Att den organiserade kriminaliteten har bitit sig fast och etablerat sig i Sverige menar jag är det allvarligaste hotet mot rättsväsendet nu, säger justitieministern till tidningen.

- Gårdagens sprängattentat visar att det påbörjade säkerhetsarbetet inom rättsväsendet måste fortsätta. Det är svårt att förutse när något ska hända.

Det säger Erika Lejnefors, rättspolitisk samordnare på Jusek i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Bristande säkerhet inom rättsväsendet är ett hot mot rättssamhället. Därför ska nolltolerans gälla för hot, våld och trakasserier. Nu är det viktigt att personalen får det stöd de behöver, säger Erika Lejnefors.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, menar att att explosionen kommer att medföra en rad konsekvenser ur både arbetsmiljö- och säkerhetssynpunkt framöver. Han ifrågasätter etableringen av rättscentrum i ett bostadskvarter, enligt Sydsvenskan.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer