Känd förlikning 1: Korsnäs

2005-01-26 09:20 Elisabet Örnerborg  

- Ju närmare huvudförhandlingen man kom desto bättre blev förlikningsbuden, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Korsnäs hade sagt upp sex anställda fast de stod långt upp på turordningslistan. Facket tog strid för trotjänarnas sak och sedan varken de lokala eller centrala förhandlingarna lett till någon överenskommelse lämnade Pappers in stämningsansökan till Arbetsdomstolen. När den muntliga förberedelsen hölls i domstolen i våras stod parterna fortfarande lika långt ifrån en uppgörelse. Strax innan huvudförhandlingen skulle hållas var dock förlikningen ett faktum.
- Vi kom till ett läge där de här sex tyckte att vi kunde göra ett avslut. De fick bestämma, säger Lennart Olovsson.
Redan från början var det två av de sex som absolut ville vara kvar. Några av de andra och ville lämna företaget om de fick ersättning. Företaget å sin sida ansåg från början att alla sex absolut skulle sluta.
- Det blir spänt på båda sidor när huvudförhandlingen närmar sig. Det är en väldigt jobbig process, speciellt för de berörda, men även för oss andra.
Förlikningen innebar att de två som ville vara kvar i företaget fick det.
Pappersindustriarbetareförbundets ärenden i AD har ökat. Under åren 2003-2004 hade förbundet dubbelt så många ärenden som under de föregående 15 åren tillsammans.
- Förra året hade vi sex ärenden förutom Korsnäs. Alla förliktes utan att någon huvudförhandling hölls. Nu har vi redan fem nya på gång.
- Vi påstår ju att det är arbetsgivarna som blivit hårdare. Det är svårare att göra upp innan vi stämt till AD. Vi har grymtat lite om att vi borde anstränga oss mer och inte vänta till dess att vi är i Gamla stan, säger Lennart Olovsson.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen