Klausuler ska anmälas till facket

2012-04-18 23:00 Elisabet Örnerborg  

Facket har rätt att få veta vilka som anställs med konkurrensklausuler. <br/>– Men arbetsgivarna anmäler dem inte till facket som de ska, säger Sveriges Ingenjörers industriförhandlare Camilla Frankelius.

Arbetsgivare som omfattas av kollektivavtalet ska lämna listor över gällande och påtänkta konkurrensklausuler till facket vartannat år. Tanken är att facket ska kunna ha kontroll över antalet klausuler och om de är skäliga.

– Konkurrensklausuler i lite olika skepnader är vanliga bland våra medlemmar, men ofta är de inte anmälda till facket, säger Camilla Frankelius.

Advokat Bo Söderberg håller med om att många missar att anmäla dem.

– Det är inte heller rimligt att arbetsgivaren ska föra listor över vilka som har klausuler, anser han.

Om en arbetsgivare, som är bunden av kollektivavtalet, inte för listorna och inte inom en vecka från fackets påstötning levererar en lista, blir klausulerna ogiltiga. Många arbetsgivare känner inte till detta, menar advokaten. En fråga från facket om listorna kan få stora konsekvenser för ett företag som förlitar sig på konkurrensklausuler och som missat detta.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer