Lenita Granlund: ”Jag har varit med om många medlingar”

2021-02-17 14:07 Lena Gunnars  
Lenita Granlund har fått nytt uppdrag som medlare. Foto: Jörgen Appelgren

Kommunals tidigare avtalssekreterare Lenita Granlund har fått nya utmaningar. Bland annat är hon ny medlare på Medlingsinstitutet. − Jag blev jätteglad när de ringde, säger hon.

Din första medling var mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareorganisation i en tvist om nytt kollektivavtal. Parterna antog ert bud, hur kändes det?

− Jag är nöjd med att vi kunde ena parterna och att de accepterade den hemställan vi medlare lade. Också för att det var min första medling.

Vilka erfarenheter har du tagit med dig från tiden som avtalssekreterare på Kommunal till den här rollen?

− Jag känner att utifrån den roll som jag tidigare haft så är det här närbesläktat. Man ska lösa ett problem, ena och hitta lösningarna som båda parter kan acceptera oavsett bransch eller kollektivavtal.  Sedan har jag ju också varit med om många medlingar i min gamla roll. 

Hade du drömt om att få göra detta efter din tid som avtalssekreterare?

− Jag blev så klart jätteglad när Medlingsinstitutet ringde och frågade om jag ville medla.  Jag tyckte att det skulle vara roligt och spännande. Sedan visste jag inte när det skulle bli, under den här avtalsrörelsen eller under nästa. Det var ju så pass i slutet av denna avtalsrörelse.

Läs mer: Granlund lämnar till Ingelskog

Har du fler medlingsuppdrag inbokade?

− Nej, det här sker sporadiskt. Det beror på när det kommer ett varsel. Då utser  Medlingsinstitutet medlare. Nu är det inte så många avtal kvar i den här avtalsrörelsen. Sedan är det ju lite drygt två år kvar till nästa stora avtalsrörelse.

Har du saknat hetluften i avtalsrörelsen?

− Ja det är ju avtalsrörelsen som triggar igång en lite. Det är den som har varit rolig med uppdraget jag tidigare haft, så det är klart att det här lockar. 

Vad gör du när du inte medlar?

− Jag har en hel del styrelseuppdrag kvar. Jag sitter i flera styrelser, bland annat för KPA Pension och för AFA Försäkring. Sedan sitter jag också i Arbetsdomstolen.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen