Psykologen hittar rätt väg mot ett nyktert liv

2011-05-18 23:00 Elisabet Örnerborg  

Psykologerna har olika metoder för att hjälpa missbrukare. Till Alna kommer alkoholisten tillsammans med sin chef. -?Det händer att alkoholångorna slår emot mig när jag öppnar dörren, säger Luis Hellebuyck, psykolog på Alna Sverige AB.

<p>Det första samtalet hos Alna börjar med att chefen får berätta vad som hänt.</p> <p>-?Chefen går sedan ut från rummet för att samtala med en av våra konsulter. Jag fortsätter sedan samtalet med medarbetaren och får höra hans version, som oftast är helt annorlunda än chefens.</p> <p>Luis Hellebuyck träffar därefter medarbetaren ytterligare tre-fyra gånger, en timme per vecka. </p> <p>Det gäller för Alnas psykolog att ta reda på vad som skulle kunna hjälpa just den här medarbetaren. Räcker det med nykterhetsstödjande och återfallspreventiva samtal som behandling, så att han eller hon kan förändra sin livsstil eller sitt kommunikationsmönster? </p> <p>Det kan handla om att lära sig hantera konflikter eller tacka nej till övertid. Det kan förstås också visa sig att medarbetaren inte är beroende utan har druckit mycket alkohol på grund av en livskris, som en skilsmässa eller en nära anhörigs död. Eller att han eller hon har underliggande psykiska problem. I så fall ligger fokus inte bara på alkoholen utan också på det psykiska problemet.</p> <p>Målet är att tillsammans med medarbetaren komma överens om förslag till åtgärder.</p> <p>-?Jag tillämpar motiverande samtal för att få klienten att vara med i processen, säger Luis Hellebuyck.</p> <p>Medarbetaren kan också tacka nej, men ska då vara medveten om att det betyder ett minskat anställningsskydd om hans eller hennes misskötsamhet fortsätter, förklarar han.</p> <p>Alna erbjuder ingen behandling i egen regi utan anlitar privata aktörer eller den allmänna sjukvården. </p> <p>-?De privata aktörerna är sjuksköterskor, kuratorer eller psykologer som kan alkohol och droger och har kvalitetssäkrats av Alna. Till dem skickar jag en remiss. Men till Maria beroendecentrum till exempel måste medarbetaren själv ringa och boka tid.</p> <p>Beroende behandlas bäst med olika psykosociala behandlingsformer. En vanlig behandling är individuellt inriktade samtal, oftast en gång i veckan i sex månader; cirka 20 samtal. Men många klarar också ett kontrollerat drickande efter besöket på Alna och med arbetsplatsens stöd.</p> <p>-?Nio av tio som vill förändring klarar det i öppen vård. Det är sällan jag rekommenderar sluten vård. Men att få stöd från en bra och tydlig chef är lika viktigt som att gå i behandling. Utsikten att få behålla jobbet är också en stark motivation, säger Luis Hellebuyck.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer