SSAB-avtalet är ok för IF Metall

2012-11-30 09:22 Elisabet Örnerborg  

Lokala avtal på SSAB om sänkta löner mot kortare arbetstid ryms inom IF Metalls centrala avtal på stål- och metallområdet. Att två klubbar sagt ja och en nej till SSAB:s avtalsförslag bekymrar inte IF Metalls ordförande.</br>– Det är ganska naturligt, säger Anders Ferbe.

IF Metalls avtalsråd blev i går informerade om bakgrunden till de tre klubbarnas olika ställningstaganden till SSAB:s förslag till lokalt avtal. Metallklubbarna på SSAB i Luleå och Borlänge har sagt ja till en tidsbegränsad överenskommelse om att gå ned i arbetstid mot sänkt lön. Tanken är att den sänkta lönen sedan ska betalas tillbaka när konjunkturen vänder. I Oxelösund, där den så kallade grovplåten hittills har gått bättre än "tunnplåtsdelen" i Luleå och Borlänge, har klubben sagt nej till avtalet.

– Vårt krav är att ett sådant här lokalt avtal ska ligga inom ramen för det centrala kollektivavtalet. Stål- och Metallavtalet ger utrymme för den här typen av överenskommelse. Det utrymmet finns inte i våra andra avtal, säger Anders Ferbe.

Metallarbetare har tvingats gå på lägre lön i dåliga tider förut, som på de raka ackordens tid då de fick nöja sig med den 20 procent lägre tidlönen, menar han. Men SSAB:s avtal är ändå unikt. Anders Ferbe tar ett annat stort företag inom stål- och metallområdet.

– Sandvik har konjunkturanpassad arbetstid med tidbank – men där är ingen lönesänkning inblandad.

I förbundets övriga sex avtalsområden med mindre klubbar är "staketen" högre.

– Inom teknikavtalet går det inte att träffa ett avtal om lönesänkningar, säger Anders Ferbe.

Något centralt krisavtal utan återbetalning som det IF Metall träffade med sina motparter under den förra krisen är inte aktuellt. Läget nu är inte lika allvarligt som då, menar IF Metalls ordförande.

– Vi kommer inte att göra den typen av uppgörelse som vi gjorde 2009.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna