Starkare skydd för den som slår larm

2011-01-26 23:00 Ann Norrby  

Offentliganställda som använder sin yttrandefrihet har fått starkare skydd mot repressalier. Chefer som överträder repressalieförbudet riskerar fängelsestraff. - Oron för att bli straffad får inte göra cheferna rädda att ta till åtgärder som behövs för att verksamheten ska fungera, säger Sophie Thörne vid Sveriges Kommuner och Landsting.

<p>Offentliganställda som använder sin yttrandefrihet har fått starkare skydd mot repressalier. Chefer som överträder repressalieförbudet riskerar fängelsestraff.</p> <p>- Oron för att bli straffad får inte göra cheferna rädda att ta till åtgärder som behövs för att verksamheten ska fungera, säger Sophie Thörne vid Sveriges Kommuner och Landsting.</p> <p>Genom ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen gäller sedan årsskiftet samma regler för alla arbetsgivare inom den offentliga sektorn. Ändringarna gör allvarliga repressalier – avskedanden, uppsägningar och disciplinpåföljder – förbjudna och straffbara. Straffen kan bli böter och högst ett års fängelse.</p> <p>Tidigare riskerade arbetsgivare inom staten att bara bli åtalade för tjänstefel om de på något sätt straffade sina anställda bara på grund av att de utnyttjat sin yttrandefrihet. Inom kommunerna och landstingen fanns motsvarande regler i kollektivavtal. </p> <p>Sophie Thörne, som är arbetsrättschef vid Sveriges Kommuner och Landsting, ser inga större problem med ändringarna:</p> <p>- Kriminaliseringen av repressalieförbudet kan vi leva med. Men jag är lite orolig för att fokus flyttas bort från själva avslöjandet om dålig vård eller kränkningar av elever, säger hon.</p> <p>Rädslan för att bli polisanmäld får inte stå i vägen för nödvändiga beslut för att verksamheten ska fortsätta att fungera. </p> <p>- Som chef måste man vara väldigt klar över bevekelsegrunderna för en ingripande åtgärd, säger Sophie Thörne. </p>

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna