Staten fick inte<br/>sifferlösa avtal

2012-10-09 08:54 Elisabet Örnerborg  

Staten ville ha sifferlösa tillsvidareavtal med alla sina motparter. På samma sätt som staten redan har det med Saco-S. Så blev det inte. - Men vi kommer fortsätta kräva det, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom.

De nya centrala avtalen är ettåriga och ger löneökningar på 2,6 procent (industrinormen) om inte de lokala parterna kan komma överens om annat. Parterna blev överens lagom till att avtalen löpte ut. I torsdags skrevs avtalen med Seko och statstjänstemännen i Offentliganställdas förhandlingsråd på.

-Om man inte når samsyn kring vad som är bra med sifferlöshet kan man inte åstadkomma något med det, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom.

Eftersom det inte blev någon samsyn om sifferlösheten gällde det att rikta in sig på att få en uppgörelse om löner klar. Men avtalsförhandlingar är inte bara en diskussion om löner, påpekar hon.

-Avtalsrörelsen innehåller mycket diskuterande om utvecklingsfrågor.

Parterna är överens om att de före nästa sommar ska ha åstadkommit ett generellt visstidsavtal, som ska gälla överallt där långtidssjuka eller långtidsarbetslösa får arbetsmarknadsstöd för att jobba inom staten. De är också överens om att fortsätta jobba med trygghetsavtalet och samverkansavtalet, förklarar Monica Dahlbom.

-Nytt för i år är också att de är överens om att partsgemensamt arbeta kring frågor om hot och våld.

Frågan om ensamarbete och hot och våld lyftes av Seko. De stora problemen med detta finns särskilt inom kriminalvårdens område, menar förbundet. Nu har vi, avtalsvägen, fått in skrivningar som innebär att det blir ännu mer tryck på arbetsgivaren att agera i den här frågan. Det är en framgång för det fackliga arbetet, kommenterade Sekos ordförande Janne Rudén överenskommelsen.

Saco-S och Arbetsgivarverket fortsätter att förhandla i lugn och ro under fredsplikt.

-Vi har ju ett tillsvidareavtal med Saco-S, säger Monica Dahlbom.

Men de frågor som Saco-S har gemensamt med de övriga parterna på statens område är färdigförhandlade. Det är där Saco-S har ett eget avtal som förhandlingarna fortsätter. Saco-S ordförande Edel Karlsson Håål menar att det återstår flera svåra frågor att lösa. Hon bedömer att förutsättningarna för att hitta bästa möjliga resultat ökar om de inte stressas fram.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna