"Tillåt positiv särbehandling"

2005-01-26 11:57  

Ändra lagen så att positiv särbehandling tillåts. Det kräver diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att tingsrätten slagit fast att Uppsala Universitet bröt mot lagen när invandrarstudenter kvoterades in.

Att vika 30 platser av 300 för studenter med båda föräldrarna födda utomlands bryter mot lagen. Det slog Uppsala tingsrätt fast i en dom den 12 januari.
Tillförordnade diskrimineringsombudsmannen, Anna Theodora Gunnarsdóttir, är inte förvånad över domen men stärks i sin tro att lagen måste ändras.
- Genom positiv särbehandling görs visserligen ett avsteg från principen att behandla alla exakt lika. Men det kan vara nödvändigt eftersom rätten till högre utbildning på lika villkor är överordnad principen om att människor skall behandlas lika i varje stund. Målet handlar om jämlikhet och vägen dit kan vid en första anblick ge sken av något annat, säger hon.
Uppsala Universitet har hela tiden hävdat att de följt den lag från 2003 som ger alla högskolor rätt att själva utforma alternativa urval för 10 procent av platserna.
De två kvinnliga studenter som drivit frågan till tingsrätten menar att kvoteringen strider mot lagen om lika behandling. Hade alla ansökningar behandlats strikt efter betyg så hade kvinnorna kommit in på juristlinjen, och inte hamnat på reservplats två och tre. Detta faktum vägde tungt i tingsrättens dom.
- Domen visar tydligt att lagen om likabehandling alltid går före, säger Ronnie Eklund, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet.
Ett par andra högskolor har följt juristlinjens princip vid antagningar. Flera andra har liknande planer. Domen kommer att sätta stopp för dem. Tillfälligt, hoppas DO, som kommer att jobba hårt för att försöka ändra lagen:
- Hur en lagändring ska se ut är en fråga som diskrimineringskommittén just nu utreder, säger Anna Theodora Gunnarsdóttir.
Innan dess vill hon inte spekulera i hur en ny lag ska utformas.
Justitiekanslern, JK, som var den som förde Uppsala Universitets talan i tingsrätten kommer att överklaga domen.
- Vi har inte gjort det än. Men ska göra det, säger Britt-Marie Lundberg, byråchef vid JK.
Ronnie Eklund tror inte att fallet kommer att avslutas i hovrätten:
- Mycket talar för att det kommer att gå ända upp i Högsta domstolen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna