Tog med väninna till jobbet hos gamla på äldreboende

2013-05-15 23:00 Elisabet Örnerborg  

Två undersköterskor tog med en väninna in till två äldre kvinnors lägenheter i ett äldreboende i Borås. Nu åtalas de för brott mot tystnadsplikten.

– Jag har inte sett något liknande tidigare fall, säger vice chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Han stämde de båda kvinnorna till Borås tingsrätt i slutet av april i år. Då hade det gått mer än ett år efter att de lät en väninna följa med in till två äldre kvinnor på ett äldreboende i Borås.

– Polisens utredning har tagit den tiden, den har inte varit prioriterad, säger Daniel Edsbagge.

Sådana brott mot tystnadsplikten som att anställda inom vården pratat om vårdtagare eller att deras samtal om vårdtagare överhörts av utomstående vet han exempel på. Men att anställda, som i det här fallet, tar med sig någon obehörig in på en vårdinrättning har han inte stött på i något tidigare rättsfall.

Genom att undersköterskorna tog med väninnan i sitt arbete anklagas de för att ha röjt patientuppgifter som de enligt lag var skyldiga att hemlighålla. Fälls kvinnorna för brott mot tystnadsplikten blir det fråga om dagsböter, förklarar Daniel Edsbagge.

Ingen av de båda undersköterskorna arbetar kvar i Borås stad. Den ena avslutade sin anställning den 31 maj förra året, den andra köptes ut den 13 juni med åtta månadslöner, redovisar förhandlingschef Annika Dahlén.

– Borås stad ser allvarligt på detta. Undersköterskorna har förbrukat förtroendet, säger hon.

Mest opassande ansågs den ena av undersköterskorna ha uppträtt eftersom det var hennes väninna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer