Vem skyddar arbetets gäster?

2006-02-23 08:27 Johanna Kronlid  

Bland de sorgligaste jag har sett är lastbilsflaken med gästarbetande byggnadsarbetare i Singapore. Tysta, trötta män med allvarliga blickar var på väg till bygget eller hem till skjulet där de sov.
Bland de sorgligaste jag har hört hörde jag under juldagen i Singapore när vårt filippinska hembiträde bjöd hem sina väninnor som hade lämnat kvar sina barn i hemlandet. Från pigkammaren ljöd den djupt förtvivlade gråten från de längtande mammorna.
Reglerna som skyddar gästarbetare i Singapore är få. Som arbetsgivare för ett hembiträde fick jag skriva under två: Hon fick inte tvätta bilen och inte ägna sig åt fysisk massage.
Arbetstider? Ledighet? Eget rum? Nej, men en hemresa vartannat år var brukligt.
Singapores fackförbund var svagt och skyddade inte gästarbetarna nämnvärt. Men när ett hembiträde drabbades av ett direkt brott, en våldtäkt, misshandel lade inte den starka staten fingrarna emellan.
Här är det knappast någon som längtar efter en starkare stat. Men fackförbunden håller koll, till exempel om arbetsgivare betalar den lön och skatt som de lovat.
Det finns mycket kvar att diskutera när det gäller den fria rörligheten och gästarbete över gränserna. Även om ett arbete utomlands kan innebära ett ekonomiskt lyft så är många människor som väljer (eller tvingas) att jobba i andra länder sårbara, - känslomässigt, ekonomiskt och socialt.
Vem skyddar dem?
På sidan 16 skriver vi om den lettiske byggnadsarbetaren Gints Kaplers som lurades av sin arbetsgivare i Sverige. Han fick hjälp av Byggnads. Den historien förtjänar också att berättas.

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer