100 medlemmar i lönetvist på säkerhetsföretag

2018-05-23 10:41 Mikael Kindbom  
Foto: REX/Alamy

Säkerhetsföretaget Stanley Security stäms av Elektrikerförbundet för hanteringen av löner till de anställda.

Säkerhetsföretaget Stanley Security stäms av Elektrikerförbundet för hanteringen av löner till de anställda. Och i fredags gav parterna upp förhandlingar gällande ytterligare ett 100-tal medlemmar som nu kan komma att gå till AD.

Målet i Arbetsdomstolen rör fem tekniker som redan har fått sina felaktiga löner för 2017 korrigerade av arbetsgivaren. Enligt stämningsansökan har det handlat om uteblivna semestertillägg, övertids- och reseersättningar och felaktiga sjuklöneavdrag och sjuklöneberäkningar samt kvittning av lön utan samtycke.

-Det bottnar i att företaget bytte till ett utländskt lönesystem i maj förra året som inte stämde med de svenska förhållandena, berättar Tina Nordling, ombudsman på Elektrikerförbundet.

Följderna blev, enligt förbundet, att en del tillägg försvann, för låga löner betalades ut och även för höga löner vilket senare kvittades mot löneavdrag. Det förekom också att anställda blev helt utan månadslön på grund av brister i systemet.

Att ett så stort antal anställda drabbats av långvariga brister i lönesystemet som leder till tvist mellan parterna är ovanligt.

-Man borde ha löst det för länge sedan, tycker Tina Nordling.

I den närmaste prövningen i AD för de fem nu aktuella medlemmarna återstår frågan om skadestånd för kollektivavtalsbrott och brott mot kvittningslagen. Elektrikerförbundet begär 10 000 kronor för vardera av teknikerna och 75 000 kronor till förbundet.

Stanley Security som uppger sig vara den största elektroniska säkerhetsleverantören i Europa har totalt cirka 400 anställda i Sverige och arbetar med olika larm- och säkerhetslösningar.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna