Arbetsdomstolen

49 hamnarbetare kräver rätt timlön

Ett stort logistikföretag krävs på nära två miljoner kronor i skadestånd för att ha betalat ut för låg lön till 49 hamnarbetare. Det hävdar Svenska Hamnarbetarförbundet och stämmer arbetsgivaren och Sveriges Hamnar för kollektivavtalsbrott.

Publicerad

Företaget Logent Ports&Terminals i Stockholm krävs på nära två miljoner kronor i skadestånd och utebliven lön till 49 hamnarbetare.

Förbundet anser att företaget har räknat ut hamnarbetarnas timlön på ett felaktigt sätt.

Tidigare har timersättningen räknats ut genom att den fasta lönen och den fasta premien räknats ihop och sedan delats i antalet arbetstimmar. På det sättet ska timersättningen räknas ut även enligt Hamn- och stuveriavtalet, som började gälla i maj 2019. Men företaget har, enligt stämningsansökan, ändrat sin praxis från och med november 2018 och därefter bara utgått från den fasta månadslönen när timlönen har beräknats. Premien har inte räknats in i beloppet.

Enligt Hamnarbetarförbundet har detta fått omfattande ekonomiska konsekvenser för de 49 medlemmarna. Vissa har fått några hundralappar för lite i lön, medan det för andra handlar om flera tusen kronor. Den sammanlagda summan för den uteblivna lönen för samtliga är drygt 300 000 kronor.

Nu krävs alltså företaget och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar på allmänt skadestånd på 150 000 till förbundet, samt 30 000 kronor till varje medlem, utöver den uteblivna lönen. Sammanlagt landar kravet på nära två miljoner kronor.