Avskedad för grillköp - stämmer Peab på 200 000

2018-10-17 12:28 Mikael Kindbom  
Arbetsgivaren Peab varslade platschefen om avsked på grund av den påstådda stölden och den 14 februari verkställdes avskedandet. Foto: TT-Bild

I ett halvår stod grillen, som köpts med företagets pengar, kvar hemma hos byggchefen. Arbetsgivaren avskedade honom på grund av stöld. Glömska, säger Ledarna och stämmer arbetsgivaren.

Mannen utsågs till platschef på Peab för ett byggprojekt i Ljungskile i april 2017. Den 6 juni skulle mannen köpa diverse vattenkopplingar och en vattenslang i en butik i Ljungskile. Han fick då syn på en gasolgrill med nedsatt pris för en dryg tusenlapp som han bestämde sig för att köpa. Allt fakturerade hans arbetsgivare.

Han tog med grillen hem och lämnade inte tillbaka den förrän han påmindes om det ett halvår senare. Hans förklaring till det är att bygget skulle stängas för semester två dagar efter inköpet men att grillen skulle fraktas dit senare för att användas av byggarbetarna där.

Platschefen hävdar att han provade att grilla några korvar en gång och att grillen därefter ställdes in i en maskinhall för resten av hösten.  När den som attesterade fakturorna frågade platschefen om grillen i augusti lovade han att genast lämna tillbaka den. Men detta föll i glömska vilket, enligt platschefen, berodde på tidspress och problem med inhyrda arbetstagare.

Läs mer: Rätt avskeda polis som hotade chefen

Den 9 januari 2018 lyftes han bort från bygget i Ljungskile och en dryg vecka senare kallades han till möte av sina chefer angående grillen. Samma kväll lämnade han grillen till bygget. Men då var det för sent. Arbetsgivaren varslade om avsked två veckor senare på grund av den påstådda stölden och den 14 februari verkställdes avskedandet.

Ledarna håller fast vid platschefens version att grillen föll i glömska. Mannen hade en betydligt bättre grill hemma och hade inget behov av den aktuella grillen. Han har bara provat den en gång för att se att den fungerar. Det hela är ett förbiseende från platschefens sida.

Och det som läggs mannen till last är inte så allvarligt att det kan grunda ett avskedande.

Ledarna begär 47 867 kronor i ekonomiskt skadestånd motsvarande mellanskillnaden mellan lönen på hans nya jobb och det gamla jobbet. Ledarna begär också 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna