Arbetsdomstolen

Byggföretag uppges ha fejkat företagare

Enligt Byggnads ska underentreprenörerna haft fasta arbetstider, fått timlön och utfört sitt arbete under bolagets ledning och kontroll. De har också använt sig av företagets material, arbetskläder, maskiner och redskap. Foto: Henrik Isaksson / IBL Bildbyrå

Svenska Byggnadsarbetareförbundet stämmer ett byggföretag i Varberg för att ha ”fejkat” företagare. Förbundet anser att egenföretagare på en arbetsplats i själva verket var arbetstagare i förhållande till bolaget.

Publicerad

Förfaringssättet ska ha varit ett sätt att kringgå skyldigheter enligt lag och kollektivavtal.

Byggnads anser att varbergsföretaget underlåtit att tillämpa kollektivavtalet för nio utländska arbetare som utfört arbete vid byggnationen av en miljöstation från mitten av september 2016 till den sista augusti 2017.

Enligt facket ska underentreprenörerna, med F-skattsedel, förfarit som om de vore bolagets anställda och inte agerat som nio självständiga entreprenader. De har haft fasta arbetstider, fått timlön och utfört sitt arbete under bolagets ledning och kontroll. De har också använt sig av företagets material, arbetskläder, maskiner och redskap.

Eftersom de också var personligt arbetsskyldiga gentemot bolaget var de således i både ekonomiskt och socialt hänseende att jämställa med arbetstagare, anser Byggnads.

Förbundet stämmer därför företaget på 100 000 kronor för brott mot kollektivavtalet och 30 000 kronor för brott mot medbestämmandelagen, mbl.

Enligt stämningen anförde Byggindustrier, under den centrala förhandlingen, att de nio egenföretagarna inte var kontrakterade på vare sig heltid eller viss tidsomfattning, utan erhöll ersättning för färdigställande av avloppsbassänger.

Detta ska framgå av kontrakt som upprättats mellan bolaget och polackerna. Men eftersom kontrakten inte har visats upp efter begäran anser Byggnads att företaget gjort sig skyldig till brott mot editionsplikten i mbl, det vill säga skyldigheten att visa upp en skriftlig handling.