Arbetsdomstolen

Byggnads förlorade i AD: Lägre löner avtalsenliga

Arbetsdomstolen Foto: TT-Bild

Lägre löner till de irländska byggarbetarna på företaget ICDS i Skåne strider inte mot byggavtalet. Det slår Arbetsdomstolen fast i en ny dom.

Publicerad

Byggnads stämde det irländska byggföretaget ICDS Constructors Ltd och Sveriges Byggindustrier

De två målen gäller lönerna som byggföretagets anställda har fått vid tre byggarbetsplatser i Skåne. De utländska arbetstagarna fick 88 procent av den lön yrkesarbetare enligt byggavtalet har rätt till.

Fackförbundet hävdade att de var yrkeskompetenta arbetstagare och att de enligt avtalet borde ha fått 100 procent av lönen. Förbundet hävdade också att avtalet skulle tolkas enligt EU-rätten och att de lägre lönerna då bröt mot avtalet. Ifall avtalet inte kunde tolkas enligt EU-rätten, så skulle en passus läggas till som skulle göra arbetsgivaren skyldig att pröva om utländska arbetstagare var yrkeskompetenta och om de var det, betala dem 100 procent av yrkesarbetarlönen.

Byggnads krävde att byggföretaget skulle betala 4 300 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet. Det stora skadeståndet motiverades med den vinst företaget hade gjort genom att bryta mot avtalet.

Byggföretaget och arbetsgivarorganisationen tillbakavisade fackförbundets krav. Byggnadsarbetarna var inte yrkeskompetenta arbetstagare och byggavtalet strider inte mot EU-rätten, ansåg arbetsgivarparterna. De ansåg också att Byggnads tolkning av byggavtalet skulle medföra ett otillåtet hinder för den fria rörligheten för tjänster. Dessutom hade fackförbundet inte lidit någon skada av det påstådda kollektivavtalsbrottet.

Arbetsdomstolen konstaterar att företaget har tillämpat avtalet enligt dess klara och entydiga ordalydelse. Om det skulle vara så att avtalet har kränkt de utländska arbetstagarna, så har i alla fall inte fackförbundet rätt till skadestånd på grund av detta, anser domstolen. Däremot skulle i en sådan situation arbetstagarna själva eller deras fackförbund kunna föra talan.

Domstolen avslår Byggnads talan. Förbundet får betala 1 698 731 kronor för Sveriges Byggindustriers rättegångskostnader, vilket är 575 925 kronor mindre än arbetsgivarorganisationen hade krävt.

Läs också: På plats i AD - 

Dom 55/16

14 september, Dom 55/16, Målen A 71/14 och A 72/14