Ekot: Abortvägrande barnmorskor stöds av USA-lobbyister

2017-01-24 14:38 Tiina Demargne  
Barnmorskan uppgav för arbetsgivaren att hon inte tänkte medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler. Foto: TT-Bild

AD. I dag fortsätter Arbetsdomstolen rättegång i fallet med barnmorskan som vägrar att arbeta med aborter med hänvisning till sin tro. En anti-abortorganisation i USA stödjer två svenska barnmorskor som vägrar att utföra aborter, rapporterar SR Ekot.

Enligt Ekot är det del av en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt, och som drivs av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF.

– Det här fallet är ett klassiskt exempel på det lobbyarbete som ADF gör. De har drivit liknande rättsfall i USA ganska länge nu. Det är tydligt att ADF försöker att exportera strategin till Sverige, säger Joshua Wilson, docent i statsvetenskap vid universitet i Denver som har forskat om ADF, till radion.

Den nu AD-aktuella barnmorskan Ellinor Grimmark legitimerades 2014. Omedelbart anmälde hon sin hemregion, Jönköping, till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Orsaken var att hon ansåg sig diskriminerad och kränkt på grund av sin kristna tro. Ellinor Grimmark nekades jobb som barnmorska efter att ha sagt att hon inte tänkte medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler.

DO och tingsrätten i Jönköping har tidigare slagit fast att hon inte diskriminerats av arbetsgivaren.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna